Ska ridning verkligen orsaka hälta?

Vi talade om det bara häromdagen – en kollega och jag. Om alla hältor som dyker upp hos 8 – 10-åringar. Och att det knappast är en slump. Det handlar om ridningen, träningsupplägget, hästhållningen, fodret och hovslagaren. Om att man inte har koll, och att det är hästarna som får betala priset. Då klarar inte hästens kropp mer, när den är 8 – 10 år gammal. Vilket borde vara deras bästa ålder.

Och nu bekräftar statistik för Agria just detta. Om vi tittar på den graf som ligger med i denna artikel i Tidningen Ridsport kan vi tydligt se att det är just det här som händer. Antalet skador på hästar i den åldern är hysteriskt högt jämfört med andra åldrar.

Jag har tyvärr också gått i den fällan. Och fått en häst som brakade just vid den åldern. Det var min första. Året 1995. Ångesten över insikten över att det faktiskt var ridrelaterat  och beroende av min okunskap var fruktansvärd. – Det var svårt att acceptera att jag var ansvarig för detta. Att det var jag som red sönder min egen häst, min älskade häst.

Någonstans gör du ett val. Prisrosetterna och visa hur fort allt utvecklas – eller hållbarhet. Du kan inte göra båda, vilket Carl Hester var tydlig med att upplysa om på sin clinic i höstas på Strömsholm. Det krävs kunskap och systematik för det senare. Det handlar om att förbruka potential, eller bygga upp för framgång.

Ändå är trenden det motsatta. Fort ska det gå. Hästar som går i extremt samlad form i väldigt unga år är det som imponerar. När det borde vara 23-åringen som glatt dansar fram i stadig fram som borde vara det som prioriteras. Att Patrik Kittels Scandic hyllas för att han kan galoppera i en hage vid 20 år fyllda borde inte vara en sensation, som man nästan kan tro av feedbacken från det här inlägget. Det borde vara en självklarhet att hästar i den åldern både rids, tränas och tävlas och inte är pensionärer sedan ett antal år tillbaka. För det är först vid 20 hästar egentligen ska börja visa ålderstecken, enligt forskare och de som vet bättre.

Mitt ansvar som tränare och ryttare är stort. Jag kan premiera snabba resultat – eller jobba för hållbarhet genom att lära ut kunskap om hästen och ridningens betingelser, fokusera på balans, harmoni och att bygga upp för framtida framgångar. Jag gör det senare. Med all tydlighet. Jag har lovat att inte orsaka fler ridhältor på någon häst – egna såsom andras, än denna första arma häst som drabbades (tur jag lyckades få insikten innan det var för sent och fick ordning på det!). Och det är ett löfte jag tänker hålla.

För jag älskar hästarna, mer än jag älskar de snabba resultaten. Jag älskar samspelet och glädjen i ridningen där man arbetar tillsammans med hästen, mer än jag älskar prisrosetter och flashiga konster. Jag vill ha mina hästar länge, länge: kunna rida dem vid 23 och känna att de är starka, friska och glada och gärna hänger med på träningen. Det är det jag tränar för och lär ut, det jag försöker förmedla. Och det – det tänker jag fortsätta med att göra. #stoppahältan #welovehorses

Annons

2 tankar om “Ska ridning verkligen orsaka hälta?

 1. Åh, vad jag älskar det här inlägget!
  När jag köpte min första häst för 12 år sedan var hon 10 år och oinriden (en helt annan historia). Alla sa till mig att hon kommer inte att hålla. Om de inte utsätts för ”belastning” som unghästar så håller de inte.

  Jag är bara hobbyryttare. Har i perioder tagit lektioner på min Zara, både grundläggande markträning, trail och några besök på terrängbanan i Karlslund. Men mest rider vi ut i skogen på långa tyglar.
  Min häst är idag 22 år gammal. Har läkt ut en hasledsfraktur för 3 år sedan och fått 2 föl (2011 och 2017). På fölvisningen 2017 fick hon beröm för att hon var i så fin kondition för sin ålder!

  Visst har hon blivit lite stel i lederna, men det syns bara när hon ska lägga sig ner. När vi rider ut är hon lika pigg och fräsch som för 10 år sedan!
  Inte är det min förtjänst, för jag är outbildad och gör säkert många fel i min ridning. Men Zara fick växa klart (lite onödigt lång väntan!) innan någon började belasta henne. De skador hon fått är pga yttre trauman, inte slitage. Dessutom är hon av den äldre swb-stammen. Inte så jättestor, alltså mindre belastning på lederna.

  Jag håller helt med dig! Det är mer värt att ha en gammal häst som fortfarande är fräsch och älskar att jobba, än en som går höga klasser tidigt (oavsett inriktning). Dagens ridhästar är så stora. De har inte växt klart innan de är 5! Hela inriktningen på avel mot större hästar och tidiga resultat är skev. Tyvärr.

  • Tack för att du delade din fina berättelse om din häst – har också en dam med äldres swb-stam, nu tjugo år. Har aldrig varit halt förutom som du säger när hon klantat till det och skadat sig av yttre trauma. Det har blivit många sköna och härliga timmar i sadeln med henne – reds in mestadels ute i skog och mark på sina villkor (ingen dam man ”tvingar” direkt 😉 ) – och kan förutom allt annat hålla med om att de mindre, mer fyrkantiga och stabila äldre swb-hästarna var mer hållbart byggda än dagens moderna hästar. Saknar denna typ av häst på marknaden idag – finns ju inte att uppbåda hur man än letar…. ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s