Busenkelt – eller?

Samvaron med en så fantastisk varelse som hästen kan ge oss ge oss så mycket – glädje, livskvalitet, stärkt självkänsla, en meningsfull tillvaro, en bättre hälsa och inte minst goda skratt. Men hästen är, under vår vård, också ett stort ansvar. Vi är deras lärare, djurvårdare och dressörer. Vi dikterar hela deras tillvaro och alla detaljer i deras liv. Deras öde ligger i våra händer.

Hästar är komplexa varelser, och i en relation mellan människa och en häst finns ingabusenkla tricks att ta till. Relationen mellan häst och människa är ett samspel, och när det fungerar blir tillvaron med häst både rolig, givande, lärorik och säker, för båda parter. Men för att förstå en häst behövs kunskap. Det är det, den här bloggen handlar om. Plus lite egna betraktelser och erfarenheter.

Född till samarbete och med sitt öde i våra händer….

Ett liv med hästar är en förunderlig resa, både i att upptäcka hästens alla dimensioner och för den egna personliga utvecklingen. Att aktivt relatera till något som både är likt och olikt en själv, ställer många frågor på sin spets. Följ med på resan vettja! Kanske förändrar du din syn på hästen – eller dig själv?

Den här bloggen tillägnas alla de människor som kämpar för att verkligen förstå de djur de hanterar, alla de hästar som försöker komma underfund och överens med oss människor, och alla de hästar som är missförstådda. Bara vi förstod deras storhet…..

Välkommen!

Helena Norrby

P.S Saknar du något eller har funderingar om ett inlägg? Skriv då en rad här på bloggen!


DSC00328

 

blogglista-button.png

 

 

omslaget2.jpg

Annons

18 tankar om “Busenkelt – eller?

 1. Hej och tack!
  För vad då, kanske du undrar? Jo, för att du tittade in på min sida om hundar http://www.hund.nu och gav mig möjligheten att få en inblick i ”hästeriet” på ett sätt som känns som mitt eget!

  Har alltid suckat över synsättet att bli ”ledare” över sin häst (även om jag bara läser om hästar, inte håller på med dem), men här tror jag att jag hittat någon som delar min syn på djur som ”gäster i människovärlden”, där samarbetet är grunden för hela relationen. Det gör mig så glad att vi blir fler och fler som inser att det traditionella synsättet på djur egentligen är en gigantisk feltolkning!

  Kommer att länka tillbaka till dig, var så säker! Finns du på Facebook, så skicka en vänförfrågan till mig – vi som tänker annorlunda (läs: friare; outside the box) behöver varandra!

 2. Hej Helen,
  mkt trevlig blogg du har och tack för besök och kommentar på min! Är det möjligen du som ägde Upprätta Gård i Vallentuna tidigare? Jag har idag min häst där. Kan världen vara så liten?

  MVH
  Lena

  • Full rulle! I morgon är det träning med hästar på alla håll och kanter. Ska försöka hitta något spännande att srkiva om här på bloggen också. det var ju ett tag sedan, då våren tagit fart och utelivet lockar med hästarna. Har du några tips. Du har en fin blogg du med – vad mycket bilder du tar. Själv är jag hemskt dålig på det men får nog skärpa mig så jag kan lägga in några här… så den blir lite personligare.
   Ha det gott och på återhörande. kommer kolla in på din blogg med jämna mellanrum.

 3. Hej

  Jag hittade ditt inlägg när jag googlade på sälja häst.

  Herregud vicket folk jag råkat ut för, skulle nog behöva lite råd o tips av dej.

  Sålde en häst i okt förra året,denna häst inte mer än grundriden,gått på lösdrift,ej riden sista åren pga föl…..såldes som ”hobbyhäst”.22.000:-

  Bes u.a förutom nån galla.

  Hämtades och jag hörde av henne efter en vecka d hon sa den hade ringorm…..jag sa att jag beklaga detta och att det var möjligt av lösdriften etc….

  Sedan hör jag inte ett smack förrän 19 april,hon vill lämna tebax och hade hittat SÅ mkt fel på hästen. Röntgat den o allt möjligt. Jag undrar vad de va och ho n sa SKit samma jag vill lämna tebax ändå.

  Skrev att jag var ju intresserad av vad som hänt(har alla mail kvar)

  Då skriver hon: jag kommer till helgen om jag får tag i bil….

  Det kom ingen men veckan efter ett brev från L Deckeman.
  Stämd osv.
  Jag skrev ett svar med alla kopior på mail och sa att jag aldrig nekat till att köpa tebax hästen och nån diskussion har vi inte haft enligt mej.

  Jag fick idag ett brev till med begäran om stallhyror från okt,veterinär + häst ,totalt 60-.000:-

  Va i helvete?!

 4. Christina!
  Det du beskriver gör mig ont att höra, inte minst för att vi talar om ett levande väsen, och att vi själva kan hamna i situationer där vi mår mycket dåligt av att inte känna att vi får en chans, hur vi än vrider och vänder på oss.

  Jag är inte jurist men det låter jättebra att du skrivit till D direkt. Det är alltid det bästa. Svarar han inte så ring! Försök få kontakt med honom för en diskussion om det här. All kontakt bör ske via honom som jag förstår det, så att inget blir än mer fel (kan det bli det?). Begär också underlag för de utgifter de kräver in och förklara din ståndpunkt tydligt. Detta måste kunna lösas utan tingets inblandning.

  Om jag var du skulle jag kontakta egen advokat – för det verkar rörigt och snårigt almed att handla med hästar när det inte blir ett lyckat köp (gäller även om det inte blir ett lyckat säljs som här). När en part har blandat in advokat, är det nog bäst att själv ha en. Det finns hästadvokater och när jag läste ridsport för en sisådär 15 år sedan fanns 3 annonser om detta. Idag finns det två sidor… det säger en del om utvecklingen inom hästhandeln. Även om det kostar på, så köp dig i alla fall en timme för rådgivning.

  Hur mår hästen i allt det här? Den står på ett ställe där de inte vill ha den och får heller inte komma tillbaka till något tryggare.
  Hur mår du? Det måste i grunden avgöra hur du går vidare. Rådgör med advokat om alternativen och känn efter vad du vill göra, kan göra, orkar göra och står för.

  Jag önskar dig gott och känner med dig. Det här med att sälja häst är svårt till att börja med och kan verkligen bli en soppa, tydligen, som sätter djupa spår i våra själar.

  Om du vill prata mer och få lite mer handfasta råd kan du skriva till mig direkt. Jag är som sagt inte jurist, men medmänniska…. helena punkt norrby snabela hotmail punkt com är adressen.

 5. Hej, jag hamnade här när jag sökte på ”ta hand om en häst”… och sedan fastnade jag med all läsning som fanns här. Underbart med internet att bara hitta en mäniska som utrycker sig som jag också skulle vilja och med bra mycket mer erfarenhet än vad jag skrapat ihop. Tack!
  Jag har en pensionerad varmblodsvalack sedan 10 är tillbaka. Vi hade många kämpiga stunder ibörjan eftersom jag inte hade ridit på länge när jag hittade honom i ett travstall i väntan på slakt. Han var stressad och svår att få lugn, men idag är han min bästa vän. Han känner på sig när det är dags att vända hem innan jag får en ”socker-känning” – han står brevid mig när jag äter på altanen och tigger hejdlöst, till hundarnas förvåning.
  Nu har min 17-åriga guddotter flyttat hem till mig för att gå i skolan och vi köpte en D-ponny till henne – som i mångt och mycket liknar min Lucky. Och hon har inte direkt samma tålamod som jag och känner sig osäker när han tar bettet och drar iväg med henne. Hur förklarar man för en 17-åring att det inte finns en häst som är perfekt för en efter 1 timmes ridning? Det tar tid att bygga förtroende och tillit – men det kommer alltid. Jag har försökt, men hon liksom tror mig inte… Så nu letar jag efter en foderhäst över vintern så att hon ska få se att vår ponny kommer att utveckla sig till en ”dröm-häst” när han känner sig säker på vår kärlek och att vi kommer att ta väl hand om honom.
  Jag ska fortsätta läsa här i din blogg – den är jättebra!

  • Hej Carina!
   Tack för värmande ord! Att lära sig att saker och ting tar tid är inte något som kanske direkt uppmuntras i en värld där allt går så fort! Särskilt inte för unga människor. Ja – hur lär man ut att tillit och förtroende tar tid, kräver eftertanke, tålamod och respekt?
   I mitt jobb försöker jag dagligen förmedla denna tankegång, inte alltid så lätt ska du veta. Men det går, med samma grund som fungerar med hästarna – med tid, eftertanke, tålamod och respekt! 🙂 Och ett engagemang som håller i sig över längden förstås!
   Vilken härlig pålle du verkar ha. Lycka till med foderhäst i vinter också!
   många vänliga hläsnignar Helena

 6. vilken trevlig blogg!!! kul att fler hittar till Perrys underbara värld. har ridit för honom i över fem år nu. Underbart att det finns vettiga hästmänniskor i världen som tänker och funderar över hästens väl och ve!

  jag kommer återkomma till den här bloggen.
  titta gärna in på min och min kollegas hemsida med tillhörande blogg och diverse annat 😉

  http://www.gryning.nu.

  Min kollega har bl. a översatt en av perrys böcker.

  mvh Linda

  • Hej LInda!
   Tack för feeback och roligt med fler osm är inne på samma spår som jag är! JÄttefin hemsida – har varit inne på den förr faktiskt och är nyfiken på ert arbetssätt och filosofi!
   Ha det gott!

 7. Jag ville bara hälsa dig att det går jätte bra med Ronja och du kanske vill se min blogg hästgalen elina
  saknar dig jätte mycket och hoppas vi ska ses snart igen.
  krammar Elina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s