Filosofi

Så har då snart femtio år av mitt liv gått. Jag har redan varit med om mycket och lärt mig en hel del på vägen. Jag hoppas livet är i sin mitt och att jag får lika mycket till att uppleva. Jag har lärt mig en hel del om häst under den här tiden. Och jag ser mycket som jag vill förändra inom hästvärlden.

Min syn på världen

För mig är livet ett fascinerande fenomen i allmänhet, och människan är än mer spännande. Hur många bottnar finns det då inte i denna värld. Alla har vi vårt perspektiv, våra tankar och drömmar och inte minst vår vilja och våra trosföreställningar. En del av livets stora hemlighet är för mig att få insyn i dessa tankar, och att ställa mig frågan varför?

Redan som liten var jag vetgirig och nyfiken. Allt skulle prövas och testas, nya insikter balanseras mot gamla, helheter vägas mot detaljer. Jag är glad över att den nyfikenhen bestått, även om det också gett mig en del svårigheter på vägen. Det är barnet i mig som lever än, på sitt eget lilla sätt.

Insikter

Min tillvaro med hästar på det professionella planet har kommit att förändra mitt liv. Mestadels på gott. Jag har lärt mig mer om hästar än jag trodde var möjligt. Jag tackar mina mentorer för det – hästarna, vännerna och alla de goda lärarna och föredömena jag mött. Tillsammans delar vi något ovärderligt, en gemenskap som bygger på ömsesidig respekt och livslång vänskap och insikter om livet självt. Sådant är svårt att sätta ord på. Det kan bara upplevas.

Se hästens perspektiv

I allt jag gör med häst och som är hästrelaterat försöker jag se in i hur hästen upplever situationen. Finns det verkligen elaka hästar, finns det dumma hästar? Nej, jag är övertygad om att hästarna inte alltid passar in i våra mallar och våra föreställningar om dem, men dumma och elaka är de då inte. Om det verkar så, är det frågan om inlärda beteenden och att de själva lärt sig att livet med människan är rena pesten. Det kan vi människor, och enbart vi, ändra på. För det behövs kunskap, erfarenhet och känsla för hästen som det djur det är.

Nyttodjuren

För mig här hästar fascinerande djur som ofta underskattas. De kan göra så mycket för oss människor – om vi bara låter dem. De är fantastiska medarbetare inom habilitering och rehabilitering, en hjälp för människor som mår dåligt och fungerar som kvalitetshöjare i livet. De kan åstadkomma fantastiska shower, de kan släpa och dra tungt, springa snabbt som vinden och är oöverträffade terränggående fordon som kan ta sig fram överallt. Och de gillar att jobba! Om vi nyttjar deras egenskaper rätt, vill säga.

Lärande för livet
Det finns mycket mer i hästen än vad som syns på ytan….Min resa med hästarna är kanske halvvägs i bästa fall. Förhoppningsvis har jag ett livslångt lärande framför mig. Den här bloggen är en del av det lärandet, även om jag alltid kommer se hästen som den allra bästa läromästaren. För vem vet bättre hur det är att vara häst, än hästen själv?

Signerat exemplar av Bästa Hästägaren!

Bästa läsningen! Det här är faktaboken för alla som vill bli en bättre hästhanterare och hästhållare, för alla som tycker att hästar har rätten att må bra och trivas i sin tillvaro och för alla som vill förstå hästar bättre! Leveranstid 3-4 dgr. Frakt ingår.

197,00 Skr

Annons