Vad är öppnor och slutor

De samlande rörelserna har en viktig funktion i ridningen, då de hjälper hästen att förstå att den ska lägga mer vikt på bakbenen. Men för att resultatet ska bli bra, krävs det att vi gör dem på rätt sätt. Det krävs också att hästen är lösgjord ordentligt och att takten och kontakten sitter i ekipaget. Med andra ord – för att skapa korrekta samlande rörelser måste vi jobba med grunden först, allt enligt tyska ridutbildningsskalan. Sedan är det dags för de samlande rörelserna.

Öppnor och slutor är en konst som tar tid att lära sig.Många av mina elever kämpar med att få till dem – och att komma ihåg hur de skulle vara. Jag beskriver och beskriver, men om man inte sett dem och inte vet hur de ska se ut i teorin blir det jättesvårt att förstå ändå. Men när man väl fått in känslan, blir det bra mycket enklare. Lättast är förstås att träna på en väl utbildad häst, som går korrekt i grunden.

Där skänkelvikningen är lösgörande är öppnorna och slutorna samlande. Skillnaden mellan en skänkelvikning och en öppna är böjningen i bålen (inte halsen). I skänkelvikningen ska hästen vara rak och trampa på med inner bak så att den flytar åt sidan. I öppnan och slutan blir går hästen på tre eller fyra spår tack vare att den rundar sig i sidan.

Öppna:

öppna

 

Öppna är som att påbörja en volt – hästen har alltså precis den här formen i en korrekt volt. Sluta är som att avsluta en volt. Genom att använda vår kropp på ett korrekt sätt kan hästen förstå vad det är vi är ute efter, då hästens bogar följer våra axlar och hästens höfter följer våra höfter. I öppnan vrider vi därför överlivet något inåt och rider med höfterna rakt fram på det spår vi tänkt. Då böjer sig hästen (om den går korrekt från början) sig inåt. Hästen ska kännas som om den är väl på ytterhjälperna och att den rundar sig i inre sidan runt skänkeln. Innerskänkeln är vid sadelgjorden. Ett vanligt fel är att man drar tillbaka innerskänkeln och försöker skuffa hästen åt sidan. Det är alltså inte korrekt. Anledningen till att hästen går på tre (eller i vissa fall fyra) spår i öppnan är just rundningen i sidan, inte att den går på snedden.

I slutan rider vi mot den tänkta punkten med överlivet. Men vi vrider istället tillbaka vår höft så att hästen förstår att den ska runda sig. Slutan är svårare att fuska sig till men också svårare att få hästen att förstå. Hästen vill gärna tro att den ska ställa sig och forma sig åt helt fel håll, då den lärt sig att den ska ställas ifrån rörelseriktningen i skänkelviktningen. Själv lär jag därför hästarna snabbt att det ska gå att gå sidleds oavsett åt vilket håll jag ställer den, och jag påbörjar leken med öppnor och slutor tidigt, även om jag inte kräver att hästen ska samla sig så jättemycket i början.

Öppnor och slutor heter på engelska shoulder in respektive haunches in. Sluta på diagonalen heter halfpassSå här är de olika sidvärtsrörelserna i bild sett ovanifrån:

sidvärts

På Mullebloggen finns det också jättefina bilder och beskrivningar hur de ska se ut -du ser inlägget här. Tydligt med såväl ritningar som på foto – pedagogiskt och bra!

 

Signerat exemplar av Bästa Hästägaren!

Bästa läsningen! Det här är faktaboken för alla som vill bli en bättre hästhanterare och hästhållare, för alla som tycker att hästar har rätten att må bra och trivas i sin tillvaro och för alla som vill förstå hästar bättre! Leveranstid 3-4 dgr. Frakt ingår.

197,00 Skr

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s