Cushings hos häst (PPID)

Häst med långtgående Cushing's

Cushings syndrom är ett hormonstörning som kan dyka upp hos människor, hundar och hästar och är ett syndrom som gärna dyker upp hos äldre individer.

Cushings hos häst
Syndromet märks främst på äldre hästar och påverkar ämnesomsättningen i hästens kropp och är därför en sjukdom att verkligen ta på allvar. Det kan däremot vara svårt att se att hästen har Cushings, inte minst på grund av att syndromet utvecklas långsamt och att det kan vara svårt att avgöra om andra orsaker ligger bakom.

Vanliga symptom:
– fång
– hästen fäller ingen päls efter vintern
– hästens fäll är långhårig men matt och gärna lockig
– viktnedgång trots full aptit och bra foder
– Fettansamlingar på halsen och ovanför ögonen (i groparna)
– hästens vikt förändras. Den kan antingen förlora i vikt (muskler) alternativt bli fet.
– ökad törst och aptit
– ökad urinering och hästen svettas lättare
– hömage
– dålig ryggmuskulatur
– sämre immunsystem – vilket ger upphov till fler infektioner än hos en frisk häst

Orsak
Orsaken till syndromet är att hypofysen av är ur balans. Det påverkar mängden kortisol i blodet. Kortisoltillskottet blir överdrivet. Orsaken till det är i sin tur att produktionen av dopamin är stört och inte längre fungerar som det ska.

Undersökningar visar att det är vanligt att Cushings orsakas av en tumör. Tumören sitter oftast i själva hypofysen men kan även sitta i binjuren. Även yttre slag och genetiska faktorer kan ge upphov till syndromet. Eftersom orsakerna liksom symtomen kan variera i det oändliga, har tillståndet begreppet syndrom, och inte sjukdom.

Cushings’s kan leda till insulinresistens. Det ställer än högre krav på behandling av hästen.

Ställa diagnos
För att ställa diagnos på Cushings krävs ett test av hästen. Då injiceras kortison. Därefter undersöks om kroppens egen produktion av kusinen kortisol automatiskt sänks av tillskotten. Hos en frisk häst gör den det, men hos en häst med Cushings fortsätter hypofysen signalera för produktion av kortisol. Det går även att undersöka hästen via urinprov.

Livslång medicinering
En obehandlad Cushing’s leder till förtida död. Men tack vare modern forskning är Cushing’s inte längre livshotande, även om hästar med Cushing’s inte alltid blir fullt så gamla som sina friska kamrater. Det går att medicinera så att ämnesomsättningen blir bättre, precis som man gör vid diabetes. Men det går inte att bota sjukdomen. Sjukdomen är degenerativ, och blir alltså sämre med åren vilket leder till att medicinen ofta måste ställas om.
Den bästa medicinen lär bygga på en serotoninblockerare som ges dagligen resten av livet. En annan vanlig medicin är en dopaminmedicin som faktiskt tagits fram till Parkinsonsjuka. Medicinen säljs under namnet Pergolid. Denna medicin ges en gång om dagen.

Till nackdelarna hör att medicinerna för att mildra symtomen är dyra. Det kan kosta många hundralappar per månad. Det finns biverkningar, men de brukar sällan vara svåra. Däremot är det tyvärr inte alla hästar som svarar bra på behandlingen, även om de flesta gör det.

Fodret viktigt
Det är också extremt viktigt att hästen får en god foderstat som hjälper till att hålla sockerbalans och ämnesomsättning i balans. Det minskar symtomen och risken för fång. Fången kan annars bli slutet för hästen. Fodret får gärna vara E- och C-vitaminrikt och vara en GI-låg kost utan socker. Hö är den sanna grunden och gärna i många portioner om dagen för att hålla blodnivåerna så jämna som möjligt.

Det sägs att munkpeppar kan visa på goda effekter. Munkpeppar är en ört som växer runt medelhavet och som påverkar hormonbalansen i kroppen. Det används vanligtvis som ”lugnande” för ston som får stora humörsvängningar och hingstar. Det är dock omtvistat om det ger en effekt på Cushing’s. Forskning pågår dock i ämnet.

Vården viktig
En häst som har Cushing’s behöver dessutom vårdas extra noga. Tänderna och hovarna behöver kollas med jämna mellanrum så att hästen har en sund mun och inte utvecklar fång. Det är också vitkigt att klippa hästen om den får problem med pälsen. Den naturliga pälssättningen är gärna ur spel och med en tjock päls under sommaren är det svårt för hästen att få i sig tillräckligt med vätska. En av symtomen är just att den också dricker mycket och svettas mer, och med en lång päls blir vätskehalten omöjlig att hålla med en varm och tjock päls.

Med tiden kan också hästens nedsatta immunsystem påverka allmänhälsan. Svåra inflammationer från små löjliga sår, svamp och andra hälsoproblem är ofta ett biresultat av den dåliga ämnesomsättningen. Det gäller därför att vårda en sådan häst lite extra noga i alla avseenden.

Mer information går bland annat att få på:
http://www.laminitis.org/cushings.html
http://www.thehorse.com (sök på cushing’s – det finns ett antal artiklar här).

 

omslaget2

Annonser

7 tankar om “Cushings hos häst (PPID)

 1. Ping: Brá mår inte så bra | Loftås

 2. Tack för detta inlägg om en tydligen ganska okänd sjukdom. Om min älsklingshäst fått adekvat behandling för 6 år sen hade hon antagligen levt än.
  Hon avlivades för en ihållande bihåleinflammation men bakom den låg Cushings syndrom förstår jag nu . Hennes utseende och symtom stämmer med beskrivningen. Nu har jag ett 20 årigt islandssto som inte fäller, hon svettas förstås enormt i denna värme. Vi ska klippa henne och sedan vara ÄNNU mer noga med foder, hon är också fånghäst och angripen av hovröta allt tillhopa kan vara relaterat till C.
  Trevlig och intressant blogg för övrigt:-)

  • Hej! Tack för engagemang och berättelse! Ja – Cushing är en något fördold sjukdom som många hästar faktiskt får med åldern. Inget ovanligt således. Med den kommer också en mängd olika följdproblem. Min madam, t ex dras med hovbölder. Peppar, peppar lyckas vi fixa dem på hemmaplan än så länge. Men jag ser det som att det är en effekt av sjukdomen (har inte fått det bekräftat, men jag ser trenden tydligt). Hennes cushings är som tur är också i början av sin resa, och med lite tur, bra foder och bra träning, blir den inte heller så illa som den annars kan bli. Nu är hon äntligen helt korthårig…. men det tog ett tag. Här verkar både gener och omvårdnad spela roll. Vad som kunde ha varit är lätt att sia om. Vissa blir ju inte riktigt bra även om foderstat och träning anpassas och till och med tunga mediciner sätts in. Däremot kan vi ju lära mer, och det gör tydligen forskningen också. Med lite tur kommer hästar med cushings att få en bättre omvårdnad i framtiden, bättre mediciner och framför allt ett bättre och piggare liv! Ha det supergott och tack återigen för inlägget! ta hand om den tjugoåriga pållen!

 3. Jag är ganska så övertygad om att just hovbölder är vanliga på cushing’s-hästar (eller PPID som det ju ska heta nu). Fick ta bort min 22-åring just pga hovbölder, istället för att läka ut efter en böld ”som brukligt är” så uppkom hela tiden nya som till slut gjorde hela hoven underminerad.

  • Tack för kommentaren – och din info stärker ju helt klart mina misstankar. Tyvärr var det ju inte upplyftande läsning alls. Måste kolla vidare vad som går att göras åt det, om något?

 4. Ping: PPID är nya namnet för Cushings – Busenkelt!

 5. Reblogga detta på Busenkelt! och kommenterade:

  Jag ser i statistiken att den här artikeln angående PPID (fd Cushings) blossat upp som en populär text bland mina läsare här på bloggen. Det är lustigt, eller kanske mer än en slump, att vi just nu försöker utvärdera om vår lilla ponny fått detta på ”äldre” dagar. Hon är nu 18 och vi tycker nog att alla symtom stämmer, förutom pälsen som inte är lång. Jag fick själv gå tillbaka till just det här blogginlägget för att uppdatera mig. För förutom namnet är infon i övrigt fortfarande aktuell.

  Det gör att vi nu beställt blodprov för vidare utvärdering. Kollade på dagens priser vad gäller pergolipreparaten och för en liten ponny ligger trolig medicinkostnad på en 300 per månad. Det kan vi leva med om det visar sig vara just PPID.
  Återkommer med mer info, om såväl PPID som vår ponny.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s