Cushings hos häst

Jag ser i statistiken att den här artikeln angående PPID (fd Cushings) blossat upp som en populär text bland mina läsare här på bloggen. Det är lustigt, eller kanske mer än en slump, att vi just nu försöker utvärdera om vår lilla ponny fått detta på ”äldre” dagar. Hon är nu 18 och vi tycker nog att alla symtom stämmer, förutom pälsen som inte är lång. Jag fick själv gå tillbaka till just det här blogginlägget för att uppdatera mig. För förutom namnet är infon i övrigt fortfarande aktuell.

Det gör att vi nu beställt blodprov för vidare utvärdering. Kollade på dagens priser vad gäller pergolipreparaten och för en liten ponny ligger trolig medicinkostnad på en 300 per månad. Det kan vi leva med om det visar sig vara just PPID.
Återkommer med mer info, om såväl PPID som vår ponny.

Busenkelt!

Häst med långtgående Cushing's

Cushings syndrom är ett hormonstörning som kan dyka upp hos människor, hundar och hästar och är ett syndrom som gärna dyker upp hos äldre individer.

Cushings hos häst
Syndromet märks främst på äldre hästar och påverkar ämnesomsättningen i hästens kropp och är därför en sjukdom att verkligen ta på allvar. Det kan däremot vara svårt att se att hästen har Cushings, inte minst på grund av att syndromet utvecklas långsamt och att det kan vara svårt att avgöra om andra orsaker ligger bakom.

Vanliga symptom:
– fång
– hästen fäller ingen päls efter vintern
– hästens fäll är långhårig men matt och gärna lockig
– viktnedgång trots full aptit och bra foder
– Fettansamlingar på halsen och ovanför ögonen (i groparna)
– hästens vikt förändras. Den kan antingen förlora i vikt (muskler) alternativt bli fet.
– ökad törst och aptit
– ökad urinering och hästen svettas lättare
– hömage
–…

Visa originalinlägg 620 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s