Köpa ”rätt” häst gör hästlivet roligare

Det var fasligt vad tiden går fort på landet. Dagar fylls med träningar av alla de slag. Både egna hästar och externa ekipage efterfrågar tid och engagemang. För min det ger all denna tid som spenderas med hästarna erfarenheter som är svåra att skriva ner . Hur beskriver jag en känsla på en blogg? Hur beskriver jag skillnaden mellan en häst som säger att den inte kan, och en häst som lärt sig fel? Svårt, då det är små signaler som skickas ut. Jag utvecklar det där som kallas för djuröga – den kunskap som är tyst och som bygger på erfarenhet, praktik och som ingen bok i världen kan ersätta. Och den är lika svår att förmedla. Men jag ska göra ett försöka, i senare inlägg – genom att beskriva utvecklingen av några hästar som jag för närvarande jobbar med. Men idag tänkte jag istället ta upp en mycket svår fråga – hur i hela friden köper jag ”rätt” häst?

 

Många köper fel

Det är inte alltid det blir som man hoppas, när en ny häst köps in. Ibland visar det sig att hästen inte alls fungerar som det är tänkt och ibland ligger såväl skador som trauman bakom problemen. Det kan också handla om att hästen inte alls passar till vad ryttaren önskar, eller att ekipaget inte kommer överens på det personliga planet. Drömmen blir till krass verklighet och problemen hopar sig lätt. Det är allt annat än kul, särskilt för den som bara har en enda häst. Då blir hästlivet en mardröm, istället för den glädje som det skulle kunna vara. Och om du känner att det är så här, är du allt annat än ensam.

 

Välja inriktning

Vi människor har hopp och önskningar, drömmar och planer – inte minst när vi vill ha en häst. Det finns alltid en anledning till varför vi köper häst. En vill tävla i dressyr, en annan vill rida distans. En tredje kanske vill luffa i skogen eller hitta en bra kompis, som bara finns där och som gör livet lättare att leva. Hästar kan vara så mycket. Men alla hästar är inte allt. Det här brukar vara den lätta biten att välja – för de flesta av oss brukar ha bra koll på vad vi vill göra med vår häst, och är också ganska duktiga på att välja häst utifrån det. Inte alltid dock. Det finns de som försöker få en häst till vad den inte är. Det lyckas aldrig – det är tvärdömt. En körponny som är byggd och ämnad för att vara det, kommer inte att hoppa SM. Så är det bara. Och en häst som är en lunkikringare är mycket lyckligare som sådan än att pressas till piaffer. För det mesta. Undantag finns alltid – men varför chansa när det alltid finns en mängd hästar ämnade för precis det du önskar att välja mellan?

 

Personlighet

Än viktigare är det kanske med hästens (och vår egen!) personligheter. Den som vill välja rätt häst gör rätt i att reflektera över sin egen personlighet. Hästar har sin personlighet, vi har vår. Och alla kommer inte överens med alla. För att hitta rätt häst behöver vi känna oss själva – våra styrkor och svagheter. Vilken typ av häst passar oss? Är vi coola nog att ha den lilla älvan som fladdrar iväg för minsta lilla, eller behöver vi Trygga Hans för att få ut mesta möjliga av vårt hästliv? Den som har lätt för att stressa upp sig eller blir frustrerad när något går fel, kan skapa mycket oreda med en känslig häst. Men den väna gulliga, kan också ha svårt att entusiasmera och peppa en häst med lite mindre motor. Hästar utvecklar vår personlighet, och ibland är det bra att välja en häst som lär oss lite mer, och som tänjer våra gränser. Sådana hästar utvecklar oss, så länge vi lyckas. För utmaningen måste också ligga inom rimliga gränser – en känslig häst med ett trauma i historiken behöver en erfaren, känslig och inte minst tålmodig individ vid sin sida för att få chansen att utvecklas fullt ut och inte bli en besvikelse för den som inte mäktar med.

Tidigare hantering

Ytterligare en aspekt som påverkar hur hästen är, är hur den hanterats. Hästhantering är en konst och det finns en miljon olika filosofier, metoder och andra varianter. Vissa hästar blir dominerade, och ”lägger av”. De kan dölja en helt annan personlighet bakom den tama ytan. Andra hästar har varit hanterade av nervösa och rädda människor, och gör så gott de kan utifrån det. Ytterligare andra är missförstådda, hunsade och allt däremellan. Sådana hästar är svåra att köpa för den som vill ha en riktig partner. För de behöver lära sig att vi människor också kan vara vänner. De kan ändra sitt humör fort när de märker att hanteringen ändrats, och det kan leda till att du tror du köper en häst, men får en annan i ditt stall. Försök se igenom detta och se hästen som den är – i grunden. Det är också den typ av häst du har att jobba med när du köpt den – såvida du inte fortsätter samma metod som säljarna hade.

Gilla hästen!

Vi orkar så mycket mer om vi verkligen tycker om vår häst. Vi är beredda att arbeta hårdare och bättre för den vi tycker om. Det är hästen värd – så välj en häst du verkligen gillar. Hästvärlden är dessutom full av tyckare – tyvärr! Och den som inte vågar stå upp för sitt hästval och sin häst kommer gärna i försvarsposition och blir ledsen. Det tjänar vare sig häst eller människa på. Det är lätt att stå upp för den vi verkligen tycker om, och som vi valt medvetet utifrån vårt hjärta! Den hästen får ett bra hem hos dig! Att bli kär i en häst kan dock vara vanskligt. Då ser vi inte gärna de brister vi får leva med framöver, och som kanske får oss att ångra vårt beslut. Även en viss objektivitet behövs – för hästen ska vara hos oss länge. Ofta är det svårt att få en objektiv bild på en häst på egen hand. Även om du gillar hästen, så kan andra problem finnas. Ta hjälp av kunniga personer – varför inte fråga tränaren eller hovslagaren om råd. De kan se exteriören, utvecklingspotentialen och inte minst ge tips på om hästen passar dig som ryttare. Om de inte kan följa med på besöken, går det att filma hästen så att de åtminstone kan bilda sig en uppfattning om vad det är du är intresserad av att köpa – och komma med goda råd och tips. Det går att hitta en häst som du både tycker om och som är frisk och sund, och ämnad för det du vill göra. Ibland tar det lite tid, men med tanke på vad som krävs för att hålla en häst, är det väl värt att leta lite till.

 

Låt dig inte luras

Det vimlar av hästar på marknaden. Några är billiga, några är dyra. Nästan alla säljs som ”bra ridhästar”. Inga verkar har problem på plats, men väl hos de nya ägarna. Konstigt….. När problem dyker upp och kontakt tas med säljare visar det sig inte helt sällan att problemen funnits där tidigare, ändå. Det finns många som undanhåller både det ena och det andra vid en försäljning. Det blir nog också vanligare, då det blir allt svårare att sälja hästar. Marknaden är mättad. Och för att få ett pris på sin häst måste den framställas i bästa dager. Även om det inte är sant. Tricken för att få dig att köpa snabbt och utan kontroll är många. Alltför många köper grisen i säcken. Låt oss säga att det är naivt – hästhandlare är inte alltid så väna som vi tror – även om det finns många seriösa säljare också!

Se den hanteras

Ett bra sätt att undvika lurendrejeri är att besöka hästen flera gånger. Den säljare som inte vill det, kan du lämna därhän. Det finns många andra hästar att välja mellan. Låt ägaren hantera den, rida den om den är inriden, men rid och hantera också hästen själv – gärna flera gånger. Smarta köpare låter också ägaren transportera hästen till en plats för ridning – då vet man om hästen kan lastas eller inte…Bara en sådan sak kan orsaka trassel, i alla fall för den som vill iväg och träna och tävla. Fråga massor – det finns lagkrav på såväl undersökningsplikt som upplysningsplikt. Undersökningsplikten har du som köpare – att ta reda på alla fakta du kan inför köp. Upplysningsplikt är säljarens ansvar att berätta allt han eller hon vet – och om du frågar – så måste du få svar. Om inte – gå till nästa säljare.

Besiktning och avtal

Besiktning och avtal är en fråga för sig. Reda papper och bra veterinär ger grunden för ett bra köp – för det är tryggheten om det ändå går fel någonstans. Veterinärens undersökning ska säkerställa att hästen inte har några allvarliga fel och att den kan användas till det som det är tänkt. En sådan undersökning kan spara många sköna slantar – och minskar risken för bedrövelse. Välj helst egen veterinär, så är säkrare. Men tänk också på att vissa inte är främmande för att ge butta eller liknande till sina hästar inför besiktningen! Det kan vara svårt att tro, men det händer! (se artikellänk längst ner på sidan). Ta också reda på vilka premisser som gäller för köpet och vilka lagar som gäller – det är skillnad på att köpa från företag och från att köpa från privatperson. Företag som säljer lyder under konsumentköplagen, en lag som inte kan avtalas bort. Privatpersoner säljer under köplagens förutsättningar, med större frihet att avtala vad de själva vill. Avtalen ska vara tydliga och raka.

 

Anpassning

När hästen väl kommer hem till nya stället gäller det att vara noga med att ge den alla de förutsättningar som finns för att bli en bra och lycklig partner. Alla hästar behöver tid att anpassa sig till nya miljöer. De kan ändra beteende och påverkar mycket av foderomställningar, träningsupplägg, ridbaneunderlag, val av sadel, nya hästkompisar och inte minst av de som hanterar hästen. Det går fort att förstöra en häst rent fysiskt. Hästar är känsliga djur, och även små skillnader kan ge stora konsekvenser om de införs abrupt. Ta reda på vilken utrustning som använts på hästen, och vilket foder som givits. En bra sadel kanske kostar, men en trasig häst kostar än mer. Ta hjälp av en kunnig hovslagare, och sätt igång hästen som om den varit avställd – oavsett om den tävlades helgen innan köpet eller inte. Som jag redan nämnt, kan också en ändrad hantering påverka hästens uttryck och sätt att vara! Både till det bättre och till det sämre.

 

Vi påverkar hästen!

För hur vi än gör, är hästen själens spegel. Det vi som hästhanterare gör återverkar direkt på hästens beteende. Och inte bara det – är även HUR vi gör de saker vi gör påverkar markant. Att ta sig tid och känna in sig på en ny häst, lära känna den utan krav på prestation eller ”att leverera” lönar sig i längden. All hästhantering bygger på relationen mellan två individer. Om du vill ha en bra kompis att träna, tävla och ha skoj med – så lär känna vem det är du har att göra med! Hästar är fantastiska personligheter, med sina egenheter och lustigheter. Den som klurar ut vägen till hästens själ, den har också en vän i hästen, så länge den lever. Den som vill ha en maskin, ska inte ha en levande häst i alla fall…

 

Mer info:

Konsumentverket – om lagar och regler http://www.konsumentverket.se/

Dopad vid besiktningen? http://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/forskningskollen-dopad-vid-besiktningen.htm

 

 

Fler tips om att köpa häst

AGRIA http://www.agria.se/hast/artikel/kopa-hast–hur-gar-det-till-

HIPPSON http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/tinne-och-lussan-tipsar-hastkopare.htm

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s