Rider du tillräckligt bra för att ha en bomlös sadel?

Bom eller bomlös sadel – det är frågan? Alltfler väljer en bomlös sadel. ja det är nästan en trend. Det verkar ju så mycket enklare. Den sadeln passar ju alla hästar? Det är svårt att hitta en bomsadel som passar bra, och då kan det vara enkelt och bra med en bomlös sadel. Och det verkar så mycket snällare mot hästen, det där med mjuka och snälla sadlar. Men vetenskapliga fakta talar tyvärr inte för de bomlösa sadlarna, hur gärna vi än vill – såvida du inte rider tillräckligt bra, och om det finns en bomsadel som passar hästen.

Vad är bommen till för

Bommen på en engelsk sadel har flera syften. Den allra viktigaste är faktiskt att skyddas hästen. Det är ramen på sadeln som sprider ut ryttaren tyngd över ett större område, så att trycket inte blir koncentrerat på en alltför liten yta. Hästens rygg är inte anpassad för ridning, och med en sadel som fördelar trycket på en större yta, har hästen lättare för att bära en tyngd. Tänk er att kånka omkring med en ryggsäck. Utan stadga och stabilitet kanar den lätt när vi tar i för att komma framåt. Det gör att vi hela tiden måste skuffa tillbaka ryggsäcken på dess plats. En riktigt riktigt bra ryggsäck, har en väl anpassad ram som gör att packningen känns stabil och hänger med i svängarna när vi rör oss. Med en sådan ryggsäck kan vi bära bra mycket mer, än i den säckiga varianten.

En annan viktig funktion är att avlasta de känsliga tornutskotten, de som vi annars, om vi rider barbacka, skulle sitta på. Dessa är känsliga för tryck, och ihar inte alls den stadga som behövs för att bära upp en ryttare.

Svårt hitta balansen

Min egen uppfattning och erfarenhet av bomlösa sadlar har inte varit särskilt god. Jag måste erkänna att jag för tre år sedan var väldigt okunnig i området ”sadlar utan bom”, eftersom alla mina elever (och alla mina egna hästar) då reds med bomsadlar alternativt bladsadlar (westernsadlar). Men de senaste två åren har jag fått bred erfarenhet av bomlösa sadlar, med ett antal ryttare och ett antal hästar tillika versioner av bomlösa sadlar, för att ha möjligheten att bilda mig en uppfattning om hur bomlösa sadlar påverkar ryttaren. I mitt tycke är faktiskt bomlösa sadlar klart sämre för ryttaren. Om hästen svänger åt vänster, och ryttaren inte hänger med, till exempel, är det kört. Då åker sadeln snett och den stackars ryttaren får inte en chans i världshistorien att sitta kvar. Sadeln åker ned på hästens sida, och vi kan ju tänka oss hur skönt det här är för såväl ryttare som häst…. Det räcker dessutom med att ryttaren inte är balanserad nog för att sadeln ska hamna lite snett, och stanna där. De kommer aldrig tillbaka till utgångsläget igen. Och handen på hjärtat – vem är så balanserad att de i ALLA situationer kan klara av att balansera upp såväl sig själv som sadeln? Bara att sitta upp drar sadeln snett, för den som inte är vig nog att svinga sig upp i sadeln utan att ge något snett tryck alls – dvs. inte använda stigbygeln alls….En sned ryttare (vilket de flesta av oss är mer eller mindre), drar sadeln snett och inget håller oss riktigt tillbaka.

Hårt åtdragen sadelgjord

Det som känns som ett måste, ett otrevligt måste, med de bomlösa sadlar jag fått erfarenhet av är att om sadeln ska sitta där den ska under ridning, så måste också sadelgjorden dras åt något så väldigt. Själv har jag inte riktigt den vanan. Sedan gäller det att sitta rakt över hästen. Trots det har jag flera gånger märkt att sadelskrället åker framåt, mot manken. Men om jag ändå drar åt sadelgjorden har jag märkt ett problem. När ryttaren sedan hoppar upp, åker sadeln nedåt en bra bit till. Så då måste sadelgjorden dras igen. Sadeln sjunker betydligt under ryttarens sits- och vad händer då med den så viktiga tunneln mot hästens ryggrad? Samma problem dyker upp om sadeln åker iväg åt sidan – då riskerar sadeln att ligga an mot tornutskotten, just det område som sadeln ska fördela tryck ifrån.

Vetenskapen verkar hålla med

Vetenskapliga rön (se referenser nedan) visar faktiskt att bommen fyller sitt syfte. Fördelningen av trycket blir i allmänhet klart större med en bomsadel än med en bomlös sadel. Här koncentreras vikten från ryttaren på en mycket mindre punkt, eftersom det inte finns någon bom som kan fördela trycket. Det kanske inte finns några genvägar ändå. Det kanske bara finns ett alternativ – att hitta en stabil och säker sadel som passar hästen och ryttaren. Det är inte det lättaste, men om du är rädd om din häst kan det vara värt jobbet.

Andra säger annorlunda

Jag vet att det finns fall där en bomlös sadel kan vara ett alternativ. Inget är skrivet i sten. Vissa hästar och vissa personer trivs utmärkt med en bomlös sadel. De har funnit en som verkar passa bättre än de som jag utsatts för. Men det är ändå att betänka just tryckfördelningen. Vad hästen anbelangar är det därför sadeln öht finns. För oss, är det mest att hitta en sadel som vi trivs i som gäller.

SaddleFit4Life

YourHorse

Horsetopia – andra med erfarenhet av bomlösa sadlar diskuterar

Annons

7 tankar om “Rider du tillräckligt bra för att ha en bomlös sadel?

 1. Tack för ännu ett vettigt och igenomtänkt inlägg. Är så skönt att läsa 🙂

  Av den forskning jag läst rapporter ifrån så håller forskning helt klart med, även de paddar och sadlar som anses bäst på marknaden tryckfördelar alldeles för lite verkar det som.
  Exempel på mer oberoende källa än de du länkade till (sadeltillverkade och sadelskola): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22178359
  ”Compared with the treeless saddle, the conventional saddle distributed the rider’s bodyweight over a larger area, had lower mean and maximal pressures and fewer sensors recording mean pressure >11 kPa. These findings suggested that the saddle tree was effective in distributing the weight of the saddle and rider over a larger area and in avoiding localized areas of force concentration.”

 2. Nyfiken på vilka sadlar du testat.
  Finns det länkar till de vetenskapliga rönen, sitter på mobil och har svårt att leta via den. 🙂

  • Mina elever har haft flera olika modeller, i första hand de som efterliknar dressyrsadlar med bom. Ska lägga in länkarna lite bättre så fort jag får tid…. 🙂

  • Hej! Tack för fler länkar! Vilken/vilka innefattar vetenskapliga rön?
   Har du några märken på sadlarna dina elever testat? Känner absolut inte igen mig i artikeln. Har 9 hästar, upp till intermediär dressyr som rids i bomlöst, några galoppörer som går löp ….

   • Hej A-k… Då har du lika mycket hästar som jag har efter att blivit av med två….. roligt att höra att du har framgångar i utbildningen med dem, och att du trivs i dina sadlar. Dä kanske du rider tillräckligt bra – som rubriken var på detta inlägg…och hur dina hästar uppfattar dina sadlar har jag, ingen aning om.

    Det här är mina personliga erfarenheter i första hand som beskrivs i min helt egna blogg, och dem behöver man inte dela. däremot är det roligt att de läses och tas del av! I det här fallet skrev jag inlägget för att jag upplevt många fall där sadlarna fällt istället för hjälpt. Märkena har varit ett flertal olika, och jag har inte sett så mycket skillnad. Har du en annan åsikt är det helt fritt för dig att ha den. Det är således ingen tidningsartikel som propsar på den enda givna sanningen -. sådana finns knappast när vi talar om hästar, vilket jag också framhäver just i detta inlägg……

    Det framgår, tycker jag, med all tydlighet vad som står i dessa artiklar i deras egna texter och vilka forskningsrön artiklarna lutar sig mot. Läs dem gärna…. Vad gäller dessa forskningsrön som kommit fram var detta också forskningsrön som presenterade senast i ”utrustningsrelaterade problem” på strömsholmsseminarie i november detta år, där jag själv deltog som åhörare.

    Ha en riktigt härlig helg och ta hand om hästarna!

 3. Skönt att få sina aningar besannade! Man vet väl vad bommen är till för så varför skulle det helt plötsligt gå bättre än bäst utan! Först och främst är bommen till för att skydda/avlasta hästens rygg. Eftersom jag är en tung ryttare skulle jag aldrig drömma om bomlöst. Har en väninna som klagar över att hennes bomlösa glider omkring och hon kan inte sitta upp utan att dra den snett.
  Tack för ännu en vettig artikel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s