Hästar kan behöva skydd även under sommaren!

Nu är det sommar, och enligt alla regler är det helt okej att hålla hästarna ute – egentligen oavsett väder och vind. Växer gräset så är det betesperiod. Men det finns så mycket väder som på sommaren är lika knepigt som på vintern för en häst, som vintern kan vara. Hästar älskar att vara ute, och är helst det – för det mesta. Men undantag finns, även när tillgången till mat är god, hagkompisarna underbara och hagen nog så stor och kuperad. Otrevligheterna, om jag får säga så, avlöser varandra under en svensk sommar och det finns åtminstone två orsaker till varför en häst kan behöva ett skydd, även när det ser grönt och härligt ut under sommaren.

Värmen!

När värmen väl sätter in kommer flugor och de förhatliga bromsarna. Vissa hästar blir mer eller mindre knasiga av alla dessa otyg och springer sig svettiga. Vilket givetvis bara gör saken värre – svettlukten drar till sig än fler. Att då låta en häst ha tillgång till en bra ligghall, där den kan få skydd från värme och otyg till flygfän, eller ta in den på stall några timmar – det är bra djurskydd! En av mina pållar – den äldste på 25, får faktiskt rena fnatten och forsar in som ett godståg i stallet när man tar in honom en sådan dag. Kom inte och säg till mig att den hästen inte vill stå inne i ett stall då – man får inte ut han igen, utan han beter sig som en envis åsna om man försöker leda ut honom innan han vilat upp sig och dagens hetta förvandlats till kvällens svalka. Får se om beslutet att ge honom tillgång till den fina ligghallen hela sommaren räcker till för min gamle vän. Detta gör han, medan flera av de andra vistas ute i hagen i lugnan ro och inte alls tas lika hårt av bromsar och värmen. Så olika kan det vara, från individ till individ.

Regneländet

Regn dödar kanske inte en häst. Men den här sommaren har temperaturerna ibland legat på tio grader och det har regnat på tvären. Även om hästen överlever lär den bli stel som en pinne över ryggen, då den spänner sig och blir kall som attan. Tänk att rida på en sådan rygg! Flera av mina hästar har hunnit med att be om att få komma in både en och två gånger den här sommaren! Medan vissa inte bryr sig alls. Och visst får de som påtalar att de tycker vädret är eländigt också hjälp – de får komma in och torka upp, lite massage och pysslas om. Ofta somnar de sött i spånet när de får stå kvar inne några timmar. Hästar som är ömma i ryggen kan faktiskt må riktigt dåligt rent fysiskt av skitväder även under sommaren. Det är lustigt – med tio grader och blåsigt och regn i november, ja då får hästarna minsann skydd. Men inte för att det är grönt ute???

Naturligt eller inte

Det kan vara hur ”naturligt” som helst för en häst att vara ute i vilket skitväder som helst. Och de överlever säkert. Det gör jag med i regn och rusk och under tuffa förhållanden. Jag kan leva i tält och övervinna de flesta umbäranden. Men får jag välja, väljer jag min härliga säng och ett behagligare liv – trots att generna hos mig inte skiljer sig från stenåldersmänniskans. Hästarna, däremot, har avlats i årtusenden, för ett liv tillsammans med människan, och ett liv där människan erbjuder skydd mot faror och umbäranden.. Och när det nu finns möjligheten att ge hästarna ett lite enklare och bättre liv, varför inte då ge dem det? De ger allt de har till oss, de är värda lite härlig service tillbaka. Och principer – hur ädla de än må vara – såsom att hästar ”alltid” ska vara ute, får inte gå före de behov hästarna faktiskt försöker berätta för oss. Hästar är individer och vården av dem behöver anpassas till vad hästarna mår bra av, inget annat. Så ett bra vindskydd, eller möjligheten att ta in vännerna när vädret enligt dem är skunk, det är en fin tjänst att ge om det är det de behöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s