Vad orsakar shivers hos hästar?

Shivers är ett syndrom hos hästar som varit känt sedan länge. Fenomenet är vanligt hos körhästar men har också rapporterats hos ridhästar som halvblod, varmblod och quarterhästar. Däremot är det sällan som ponnier får shivers.

Syndromet
Symtomen för shivers är att hästar darrar i bakbenen och att de gärna håller bakbenen höjda och böjda. Shivers kan uppträda när som helst. Darrningar uppträder också ofta när svansen lyfts och att lårmusklerna darrar. De klassiska symtomen uppträder som ofrivilliga spasmer i bakpartiet. Symtomen visas gärna när man försöker backa en häst, eller vid skoning, särskilt när sömmarna slås i. En häst med shivers kan också uppvisa symtom när den blir stressad eller exhalterad eller när den står på ett halt underlag. .

Orsaken är neurologisk men varför det uppkommer vet inte forskarna. Vissa utvecklar syndromet redan som ettåringar, medan andra hästar utvecklar shivers senare i livet. Med tiden blir shivers allt värre, coh de flesta hästar med sjukdomen förlorar muskulatur i bakdelen. Det finns teorier om att neurologiska skador, genetiska orsaker, infektioner och trauman kan få shivers att uppstå, men än ås länge är forskningen i sin linda. Antagligen kan en rad olika orsaker ligga bakom, och det kan skilja sig mellan häst och häst. Det spekuleras även i ämnesomsättningsdefekter. I ett fall av shivers på en åring kunde veterinären konstatera att hästen hade mycket låga värden av kolhydrater i musklerna. Men orsaken till det är ännu inte utrett.

Behandling
Shivers är mycket svårbehandlat och det finns inget botemedel. Vila brukar rekommenderas, men hästen återfår nästan alltid symtomen efter vilan. Istället rekommenderar alltfler att inte ställa av en häst med shivers. De har svårt att återfå muskelmassan i bakdelen och därför kan det vara klokt att hålla igång hästen regelbundet. Ett tips kan vara att svänga mycket, så att bakkärran stärks.

En foderstat med låga halter av kolhydrater och en hög fetthalt har också föreslagits, med tanke på att ämnesomsättningen verkar rubbad. Det har visat sig minska symtomen hos en hel del hästar, även om de inte blir helt bra. E-vitamin, särskild i naturlig form och inte i syntetitsk form, och selen kan också ha en positiv inverkan på symptomen. Massage och akupunktur är två mer praktiska behandlingar som kan ge mildare symtom.

Anlita alltid en veterinär!

Eftersom shivers uppträder på olika sätt på olika hästar, och kan ha olika bakgrund är det inte alla hästar som svarar p behandlingarna. Det gäller att i samråd med veterinär pröva sig fram vad som kan hjälpa den enskilda hästen. Det kan finnas andra problem som också behöver undersökas – som dessutom orsakar de syndrom som tolkas som shivers. Sjukdomen som då ligger bakom kan i bästa fall botas och då försvinner de shivers-liknande symtomen. För allt som ser ut som shivers är inte shivers.

Om det visar sig att hästen verkligen har shivers är prognosen för hästens framtida karriär grå. Om musklerna förtvinar alltför mycket kan hästen till slut behöva tas bort. Det gäller även hästar som inte blir hjälpta av en behandling och som har tydliga problem med sina symtom.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s