Travgiganten Ourasi blev hela 33 år

År 1980 såg en sann atlet dagens ljus i Frankrike. Det var en häst som kom att kallas för Frankrikes siste kejsare, och som respekterades av en hel hästvärld. Hästen, som var en travhäst och fux, fick namnet Ourasi. Hans framtid kom att bli en av de mest glimrande genom hela travets historia och den stjärna han varit i hela trettiotre år har precis slocknat – på jorden det vill säga. Bland fansen och bland alla travintresserade, kommer stjärnan lysa länge än.   

Mest känd blev Ourasi för sina fyra segrar i Prix d’Amerique, världens största travlopp. Tre gånger på raken vann han loppet – år 1986 – 1988.  Året därpå var han givetvis storfavorit – men förlorade och kom in på, en för honom, snöplig tredjeplats. Men revanschen blev desto härligare när han som tioåring år 1990 åter stod som segrare i loppet. Sedan var det slutsprunget i Prix d’ Amerique för Ourasis del. För trots att han fortfarande var vid extremt god vigör, tillät inte reglerna att en så pass ”gammal” häst var med i loppet.

Att bra travhästar kan bli gamla, det är känt. Men att bli 33 och bara den allra sista tiden vara sjuk, är få förunnat. Vilken fysik den hästen måste ha haft! Tyvärr var han inte lika fertil som snabb, så få avkommor finns registrerade av honom. Turligen nog fick han i alla fall all den vård och omsorg som en sådan gigant kan önska sig. Han hade det nog rätt bra som pensionär – och med tanke på att han sprang in dryga 21 miljoner (gigantiska belopp under 80-talet), hade nog ägarna råd med omsorgen…. 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s