Markhantering och miljöträning

Det finns många spännande tränare där ute i världen att inspireras av. En av dem som är på tapeten just nu är den australiske tränaren Will Rogers. Hade man bara sett själva videon hade man kanske fått för sig att han var en ”sån där hästhanterare” som inte gör annat än att markträna. Men så är  inte fallet. Det handlar om en tränare som har ett dressyrstall i Holland. Då jag själv jobbar på liknande sätt blir det såklart lite extra kul att se vilken uppmärksamhet som detta klipp får. Tycker hans sätt verkar mycket mjukt och klokt. Will förbereder hästarna för det som de ska klara av ”där ute” – på tävlingsbanorna. Och tränar också samarbete, kroppshållning i öppnor och slutor etc från marken. Kanske öppnar sådana här klipp upp ögonen för fler – att faktiskt mark- och miljöträna sina hästar. Allra helst då också på ett djurvänligt sätt! 😀

På Häståkeriet i Stockholm där jag jobbar har vi en ridgrupp som jobbar i just de här banorna – med samarbete från marken och med relationen mellan häst och människa – att bygga förtroende mellan ryttare och häst och att mjuka upp och jobba från marken innan vi sitter upp. Vi startade den nu under våren och visste egentligen inte riktigt hur många som skulle nappa. Ibland kan det vara svårt att förklara vikten av just markarbete, relationsskapande övningar och träningen av hästens förståelse HUR den ska röra sig under ryttaren och hur hjälperna ska fungera. Men det har fungerat mer än väl. Lektionerna är fullbokade och vi har mycket, mycket roligt. Och framför allt ser vi skillnaden på hästarna när vi grundar vår ridning ordentligt.  Hästarna är med på noterna när vi väl hoppar upp och ryttarna känner sig säkrare då de märker att hästen är med som en del av teamet. Det är en härlig känsla

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s