Hästens normala temperatur

Har hästen feber? För att veta det måste vi veta vilken temperatur hästen har när den är frisk. Det kan variera en del mellan olika hästar. En del hästar har 37,2 grader som normaltemperatur, medan vissa har så högt som 38,2 grader eller ännu mer, utan att vara något annat än helt friska. Det sista är en grad som många skulle påstå är feber. Men så behöver det alltså inte vara för en enskild häst. Temperaturen kan också variera en halv grad upp och ner över dygnet utan att det är ett dugg fel på hästen. För den som rår om en egen häst är det därför smart att tempa hästen innan den visar tecken på sjukdom.

Feber är ett tecken på att kroppen reagerar för något, alltså att hästen inte mår ok. Det kan handla om att den får temperatur av en infektion, inflammation eller att den har ont. Nästan alla veterinärer (jag hoppas alla) frågar om hästen har någon feber när man ringer till dem. Ett ännu allvarligare tecken kan faktiskt också vara att hästen har för låg temperatur.

Det där med temperatur kan verkligen ställa till det. När jag för en halv eon sedan hade min häst på Gustavsberg hade jag också en skötare till hästen. Hon var mån om hästen och jag kommer faktiskt inte ihåg varför hon tempade honom. I vilket fall ringde hon mig och meddelade att min häst hade 38,7 i temperatur! Jag som visste att hans normala låg på 37,5 fick halvt panik och kastade mig i bilen, bröt alla regelverk som finns i att köra bil utom att köra på fel sida av vägen (tur detta är preskriberat för länge sedan, så jag vågar skriva det!), bara för att komma fram till stallet och mäta om temperaturen. Han såg ju frisk ut? Jag använde min termometer – den som hon hade använt var det något fel på. Hästen frisk, termometern sjuk. Så sådant kan uppenbarligen också förekomma, och skrämma vettet ur en.

omslaget2

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s