Foderrutiner och stress ger magsår hos häst

Forskning inom området pågår
I början av 1900-talet upptäcktes flera hästar med magsår. De var de första fallen, och de upptäcktes av veterinärer i samband med obduktion. Sedan dessa har förekomsten av magsår uppmärksammats alltmer. Det har visat sig vanligt att hästar har magsår.

Samma magsår som hos människan
För en hästvän är det här alarmerande. Själv har jag inte haft magsår, men nära inpå, och jag vet hur illa man mår. Hästarnas upplevelse av ett magsår kan inte skilja sig särskilt mycket från vår egen, då magsår på häst utvecklas på samma sätt som hos oss människor. Inte heller anledningen till varför magsår uppkommer skiljer sig.

Varför magsår
Många studier har gjorts om hästens matsmältningssystem. I studierna har man kunnat visa att det finns vissa faktorer som påverkar hästens matsmältning och som ökar risken för magsår. Det gäller bland annat:
– stress
NÄr hästen inte får utlopp för sitt naturliga behov av att vistas med kompisar (deras sociala behov), av att röra sig fritt kan magsår utvecklas. Miljöer med hög ljudnivå, stressade människor och många olika miljöer påverkar också hästens stressnivå. Stressen i sig orsakar gärna magsår, precis som hos människor. Dessutom kan hästarnas matvanor ändras av stressen, vilket ytterligare späder på risken med magsår.
– träningens densitet
– transporter
– extrema väderleksförhållanden
– utfordringen
När hästen inte får mat, kommer magsystemet ändå att utsöndra magsaft. Det utsätter den tunna slemhinnan som skyddar magsäcken för stor påfrestning. Det finns även tydliga indikationer på att en stor mängd kraftfoder och lite grovfoder ger upphov till magsår.

– inflammationshämmande medicin
Föl är särskilt utsatta för de biverkningar butta och liknande medicin har på magen. De utvecklar lätt magsår. Stora hästar löper risk att få magsår om medicineringen är intensiv och långvarig. Som tur är brukar magsåret gå över när medicineringen slutar.

Hur märks det?
Det är ganska svårt att se om en häst har magsår eller inte. Symptomen är ganska diffusa. HÄr är några symptom som konstaterats:
– sämre prestationsförmåga
– nedsatt aptit
– hästen går ner i vikt
– hårremmen blir glanslös
– hästen kan få återkommande kolikfall
– hästen kan få diarré

Föl kan börja gnissla tänder och kan salivera kraftigt.

Ställa diagnos och behandla
För att ställa en diagnos krävs oftast gastroskopi där magsäcken undersöks. Om hästen har magsår är det första som bör ändras foderstaten. En riktig foderanalys krävs för att ställa en god foderstat i balans med hästens behov. Antalet fodringar höjs till ett så stort antal som möjligt.

Bete super mot magsår
Är det sommar rekommenderar veterinärer och forskare att hästen ska få gå på bete. Hästar på bete har nästan aldrig magsår. De äter när de behöver det. Om inget annat hjälper får hästen samma sorts medicin som människan mot magsår. Men medicinen har biverkningar, ofta i form av dålig aptit och magsmärtor.

Hur många hästar har magsår?
Det har gjorts en del studier för att ta reda på hur vanligt det är med magsår. En studie på Wången visar att 25 % av de undersökta hästarna hade magsår. Då undersöktes både varmblod och kallblod. Den studien visar på ett lägre procenttal än andra studier som gjort med sporthästar. En orsak kan vara att i WÅngen-undersökningen fanns även kallblod med. De visade sig inte ha magsår alls.

Vilka raser får magsår?
WÅngenundersökningen mfl. indikerar att varmblodiga hästar och halvblod bra mycket lättare utvecklar magsår. Vad det beror på går att diskutera, men troligen är de inte bara känsligare för att de är ”ädlare”, utan aveln har även sett till att hästar som är alertare blivit vanligare. Med alertare så blir också en häst mer känslig, och stressar lättare upp sig.

För mer information, läs även:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s