Måtte min ponny inte bli ett gränsfall

Jag har som vana att läsa Tidningen Ridsport på webben, och slås alltid av att den enda gång som diskussionerna går riktigt höga i debattforumet är när något anses fel vid ponnytävlingar.

Det kan handla om att det blivit något knas med veterinärbesiktningar eller annat som gör att det blir strul med tävlingsresultat, eller så handlar det om att någon eller några har bestämt att ett lag ska/eller inte ska vara med i en elitserie. Men den vanligaste diskussionsfrågan brukar vara huruvida för stora ponnyer tävlar i olika kategorier. Det om något skapar en diskussion av guds nåde.

Är det det som (föräldrar till) ponnyryttare går igång på? Inte huruvida det ska vara roligt för häst (förlåt ponny) och ryttare att delta, inte hur hästarna mår, och vikten av att vi lär ut det verkligt viktiga till barnen: det att vi tar hand om våra ponnyer när vi tävlar, och att ingenting vi gör får gå ut över dem på ett negativt sätt? Näe, här gäller stenhårt reglemente om att varje milimeter räknas och varje resultat är viktigare än något annat i hela världen. Skit i hästarna (förlåt återigen – ponnyerna så klart!), eller? Jag hoppas inte det är fallet, utan att det handlar om andra anledningar till varför dessa centimetrar, som jag tänkte diskutera i det här inlägget, är så förbenat viktiga….

Hur utbrett är fusket?

Det påstås att det florerar mängder med ponnyer ”därute” som är för stora för sin kategori. Det blev rabalder för något år sedan om jag minns rätt för en kontrollmätning som skedde på en tävlingsplats. Vissa av ponnyerna var gränsfall på plats, vilket kunde förklaras av den inte alltför lugna miljön och stressigt folk runtikring. Ingen av dessa ponnyer, som jag förstod det, visade sig vid ytterligare en mätning vara några hästar, utan snarare ponnyer som det skulle.

Ett annat uppmärksammat fall handlar om en ponny som köpts in till Sverige för stora summor. Här visade sig ponnyn tydligen vara en häst med någon centimeter. Det skapade stort rabalder då ägaren, en man, var väl bevandrad i mättekniker och de avvikelser som kunde förekomma med mätningar. För mätningar har en felmarginal. Stickorna som används lär vara ganska säkra, men visa en felmarginal med ett par centimeter. Och det kan uppenbarligen göra jordens skillnad vid en ponnymätning. Han undrade varför inte laser användes vid mätning av ponny, en metod som är bra mycket säkrare än mätstickor.

Tidigare talades det också om superverkade hovar, avsaknad av vatten i timmar innan mätningen och ridning i timtals före en mätning för att få ner hästen till en ponny. Det föranledde att det började bli obligatoriskt med veterinär på plats vid mätningar. Jag vet inte om det gjorde någon skillnad, men obligatoriskt blev det i alla fall. Men hur utbrett fusket är verkar det inte vara någon som vet. Alla vet någon som har en för stor ponny, men ingen vet vilken den är och den verkar inte heller åka dit vid kontrollmätningar.

Hur ser man en centimeter?

Många som är i tävlingssvängen vittnar om att det förekommer mängder med stora ponnyer. Men var är de någonstans? Och hur i hela friden kan en människa avgöra med en blick på en rörig tävlingsplats huruvida en häst är 147,5 eller 149,5 cm hög? Hästar är ju så olika byggda och har olika resning, att det torde vara omöjligt att se med blotta ögat exakt vilken höjd hästar eller ponnyer har. Många svär till exempel på att min dunderklump alexander är större än Daniel San. Det skulle jag göra också, om jag inte kontrollmätt dessa två herrar och deras uppgivna höjder är korrekta. Alexander Dunderklump är 167,5 cm över havet. Daniel är 174 cm… Det skiljer alltså 6,5 cm (!) på dessa herrar och det är det inte många som tror ens om jag visar mätningen på stallväggen där hemma….. Sedan har vi Tammy som är 164. Hon ser ut som en fluglort jämfört med Dunderklump. Så hur i hela friden kan folk skilja på en centimeter på en tävlingsplats?

Hur viktiga är en centimeter?

Jag funderar på varför just gränsen satts vid 148 cm. Vem kom på den idén? Är en häst på 149 så mycket bättre än en ponny på 148? Det måste tydligen vara så med tanke på att det skriks så högt när någon tros fuska med denna så heliga centimeter. Jag som i min enfald trodde att det handlade om hur bra ponnyn var och hur bra den reds, inte hur hög den är.

Vad avgör höjden?

Det finns mängder med faktorer som avgör hur hög en ponny är på en mätning. Då det inte finns något skelett som är fast förankrat till frambenen, kan en vältränad häst bli flera centimeter högre än en avställd häst. Det beror på muskelmassan. Det är också därför troligt att en ponny utan vatten och mat under ett antal timmar och hård ridning ger det utslag på ponnyn som folk talar om.

Hur en häst rids påverkar också. En häst som bär up sin ryttare får en bättre resning än en häst som rids framtung. En förändrad ryttare torde då, om den är duktig nog, kunna göra häst av en ponny! Ska vi då i sådana fall undvika att låta ungarna rida för bra på ponnyerna. Om jag minns rätt kunde Craig Stevens visa på att det skiljde ett antal centimeter mellan samma häst som ridits korrekt vid ett pass och efter ett pass där hästen ridits framtung.

En tredje viktig faktor vid avgörandet av höjden är givetvis mätstickan och mätpersonalen.

Nya regler 

De nya reglerna för mätning av ponny innebär att alla nu måste åka in till klinik för att mäta dem. Trycket verkar ha blivit för stort från de som anser att fusket är utbrett. Tydligen är mätdomarna numera i allmänhet totalt diskvalificerade för sitt jobb. De har tydligen inte heller fått några uppgifter om att så är fallet, utan står där nu med betalda utbildnignar och mätstickor som inte kan användas. Genomförandet verkar vara allt annat än välplanerat. Antalet kliniker som tar emot är mycket begränsat, och mätningarna ska ske under vissa dagar. Vilka dagar som gäller verkar inte vara fastlagt. Inte heller kostnaden.  

Skjuta fjärilar med älgstudsare

Det verkar lite också som om man försöker skjuta fjärilar med hjälp av älgstudsare. Alla ska genomföra mätningarna på klinik vilket ökar kostnaden. Ponnyerna kommer troligen inte heller att vara särskilt avslappnade, och vad händer då med dem som är en halv centimeter för stora. Det är givetvis viktigt att det finns någon typ av avskiljning så att ponnyer är ponnyer. Men finns det verkligen inga andra sätt att avgöra detta på? Vi människor som är så uppfinningsrika, kan vi verkligen inte komma upp med något bättre?

Ett förslag som kommit fram är att mäta rumpan. Det är en mer fast punkt. En annan kan vara att mäta själva frambenen, kanske? Dessutom är det verkligen underligt att laser inte används för mätning. Det ger ett mycket mer exakt mått.

Måtte min ponny bli liten nog, eller stor nog

Fasan för min egen del är att Micro liten blir 147,5 alternativt 148 cm. Då han är en känslig häst, och en krallig sådan så kommer han att se gigantisk ut om han kommer ut på en tävlingsbana. Det kommer också att kunna göra att en ponnymätning på klinik gör att ponnyn blir en häst, om han inte finner sig tillfreds. Och tänk om jag rider upp honom för bra. DÅ blir han stor häst. Ska jag då ställa av honom, eller låta någon som rider honom framtung ta honom så att han håller sig på ponnymått? Det blir ju tok hur man än gör? Då kanske det är lättare om han blir 151 cm. Men det blir han nog inte. Det troliga är nog att han landar på 146 cm, som det verkar. Men det verkar inte borga för någon garanti åt något håll. Såg senast i Bukefalos om en ponny som vid fyra års ålder mätts till 146,5 men som 6-åring blivit registrerad efter mätning som 143,5. Samma mätplats, samma ponny…… Nästa gång borde den då kunna mätas som 148,5 på samma plats med den avvikelsen.

Vem är värst?

En annan fråga som ploppar upp i mitt huvud är vem som är värst? Den som rider sin ponny hårt och verkar ner hovarna på sin ponny/häst för att få den som ponny i mätningen, eller de som tycker att en centimeter avgör hela världen….. Båda parter visar i mina ögon på att ridning och hästhantering på ett etiskt sätt sätts i andra rummet. Centimetrarna är viktigare…. Båda parter har givit massor med människor massor med extrajobb, och ger uppfödare till pnnyer mängder med extrauppgifter, som om det inte var dyrt nog ändå att försöka hålla hästar på ett bra sätt. Det har dessutom skapat ett hårdare klimat både för ponnyer och ungar som vill ut och tävla. Och förhoppningsvis ha skoj på vägen. Men, diskussionen, ger också en tydlig inblick i vart ponnyvärlden är på väg, tyvärr. Det är kanske inte så konstigt att ett antal klubbar numera inte vill anordna ponnytävlingar längre. För orden är hårda i den här debatten och folk drar sig verkligen inte för att vara riktigt elaka mot varandra. Är det så det går till på tävling också?

Diskussionen på tidningen ridsport kan du läsa om här.

Annons

11 tankar om “Måtte min ponny inte bli ett gränsfall

 1. Mycket bra inlägg!
  Men frågan är, vad gör man med en ”ponny” på 149? Den blir mer än utklassad bland storhästarna.. Kanske höja ponny måttet, eller ha ett till?

 2. Tjänare Joanna!
  Ja vad gör man om det händer – att hästen landar på 149 vid en mätning? Jag riskar ju det. Min är två nu och ingen vet ju vart det landar även om jag påstår att jag tror han blir en viss höjd. På sätt och vis kan jag förstå att folk försöker få ner hästarna till ponnyer. Det är ju som du säger – de små hästarna blir utklassade tyvärr. Mina halvblod som är runt 160 cm ses som pygméer. Liten häst = billigt pris. Stor ponny = högt pris. Så skillnaden i denna centimeter har tyvärr blivit en mängd tusenlappar…..

  Jag har funderat på det där med lösningar som faktiskt skulle fungera i praktiken. Det kan ju inte vara så att en centimeter är avgörande i alla lägen. En variant kan ju vara att de gamla mätmännen, som förr gällde, kunde mäta ute på plats som tidigare. Denna mätning var sedan okej för upp till och med vissa klasser eller typer av tävlingar.

  Elitponnyer och elitsatsande ryttare som vill tävla nationellt t ex kanske behövde styrka ponnyhöjden med en mätning med laser på klinik. Där betyder det ju lite mer vid dessa tävlingar att reglerna följs till milimeterpricka och då talar vi kanske inte om ”pleasure riding” på samma sätt utan om ryttare som satsar på tävling. Det betyder då att en ponny som säljs till en elitsatsare först veterinärbesiktigas och mäts på klinik, givetvis. Men att en mätning hemma är okej för Skrutten som tävlar Lätt B på regionala tävlingar.

  En annan fundering är ju också som du också nämnde – vilket mått som gäller för ponnykategorierna. Vem kom på det? Är det någon som vet? Sedan kan det faktiskt vara en idé att ha en mellanklass eller något men då blir det ju än fler hästar/ponnyer som ska mätas. Klurigt problem faktiskt! Någon som har några idéer???

 3. Håller precis med där! Men som du säger dina på 160 är små, så vad är inte en ”ponny” på 150? så varför inte ha en till klass, för visst att folk kommer vilja ha sina hästar en cm mindre än max, men om den då inte blir det kommer det inte vara hela världen för dottern/sonen som vill ha en chans på tävlingsbanan.

  Fast samtidigt, jag är inte insatt i hoppvärlden, önskar att Islandshästförbundet skulle våga ta upp viktdebatten på islandshästar.

  • Det har du helt rätt i ,även om jag tror att en ny gräns skulle göra samma sak igen… säg 1,55…. då blir det den gränsen man jagar istället, skulle jag misstänka. Och en hoppklass borde, tycker jag, delas upp i hur storgalopperad hästen är med tanke på att avstånden är viktiga där, egentligen….. 🙂
   Ja – visst är det intressant det där med vikt på islandshästar!!!! Har helt klart reagerat på det!

 4. Ja helt sant, men vad man än gör kommer ju människor vilja ha det allra bästa för sporten, men jag menar så är det och annars hade vi inte fått fram de hästar vi har idag.

  fast galoppen är väll Ännu mer svår-bestämd än mankhöjden. Hovar, hästens längd, hur pass följsam ryttaren är, underlag, enormt mycket som spelar in på den punkten.

  Ja turridningsfirmor har vikgränser på kunderna, men ingen allmän för rasen eller på tävlingar. Om jag inte är helt ute och cyklar så finns det ganska så strikta för ponnysar och dess ryttare på tävling?

 5. ett sätt att mäta grundgalopp på är ju löshoppningen… vad jag menar är nog egentligen att alla hästar är så olika i sig att det inte blir rättvist hur vi än gör…. för det är ju precis så – itne bara höjden som gör hästen.

  Jo – jag har ju haft turridning och fått fundera på hur tungt hästarna kan bära. De största hästarna är inte alltid de mest viktbärande heller, vilket gör saken än svårare.
  På ponny så handlar det om att ryttare ska vara proportionella mot ponnyn och kan förhindras att starta om de är för stora. Vissa ridskolor har också begränsningar. Ridskolan när jag var liten hade 50 kg på russ och det gäller väl än vad jag har sett som tumregel. De är inte så viktbärande. Sedan finns det ridskolor som stoppar vid 90 kg punkt, även om det är omtalat.
  SJälv tycker jag ofta att balans kan kompensera viss vikt, men inte hur långt som helst. Tar hellre en lite tyngre ryttare med bra balans än en obalanserad något lättare ryttare.

 6. Mycket mycket bra inlägg!!! Jag kan bara buga mig och hålla med.
  Det är så skönt att ha liten ponny (135 cm) som inte ifrågasätts, men jag har också en maxad (148 cm) som ständigt får folk att bli misstänksamma. Inte när hon stod länge pga skada och tappade alla muskler, men nu när hon är i full gång igen.
  Samma häst kan variera vid olika tider i dess liv allt efter kondition, ridsätt mm så det där med mätning är otroligt knepigt…

  • Hej!
   Tack för feedback! Det kan verkligen inte vara roligt att ha en maxad ponny idag! Jag har försökt hitta några fakta på hur många som verkligen har mätts om efter slutmätning och att höjden sedan reviderats. Men jag hittar inget. Min pålle blir högrest i alla fall, tack vare hållning och fysik. Vi får se vad han landar på – är två idag, så man vet ju aldrig. Jag hoppas på 1 45…. 🙂

 7. När vi köpte vår ponny som 5- åring var hon 146.6 cm. Då hon mättes som 6-åring var hon 148.0. Nu skall hon slutmätas i januari, dottern älskar henne över allt annat men vill ju även tävla.
  Flickor idag är både längre och tyngre idag än för bara 25 år sedan. Varför inte införa en e-ponny gräns upp till 1.55 cm. Är man 13 tycker inte jag att man skall behöva tävla mot vuxna på storhäst. Det är diskriminerande!

 8. Sitter och läser massa inlägg om mätning, då jag ska försöka mäta ner min ponny (143) till c-ponny. Hon var 145.8 när vi köpte henne. Året efter mättes hon till 144. Och förra året till 143. Så vi hoppas att vi kan få ner henne till 140. Då hon inte riktigt klara d-ponny avståndet. Då hon har ganska kort galopp. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s