Baucher – en ständigt kontroversiell hästtränare

Modern dressyrridning är inte så modern som man först kan tro. Den bygger till stora delar på 1800-talets stora ryttare Francois Baucher. Han var omtalad på sin tid, och kom med ett nytt sätt att tänka när det gäller ridning. Det i sin tur gav en helt annan ridteknik än hans föregångare.

Kontroversiell
Baucher är nog lika kontroversiell i hästvärlden idag som han var på sin tid. Många menar att det är just hand filosofi om hur man kan kontrollera och utbilda hästar som ligger till grund för både LDR och Hyperflexion/rollkur.

Baucher menade att det tog allt för lång tid att utbilda hästar genom att rida med det gamla sättet, det som många förespråkade då och gör än idag. Det tog år av träning, och då armén under hans livstid svalde mängder med hästar, behövdes nya och väl utbildade hästar i snabb takt. Därför försökte Baucher utveckla en utbildningsmetod som var snabbare än den gamla metoden.

Mellan hand och skänkel
Han kom snabbt på att det gick att kontrollera en häst via nacken. För att kunna göra detta drev han in i handen, så att säga. Han således gasade och bromsade på samma gång. Poängen med det hela var också att hästen skulle bli av med sina instinktiva reaktioner och genom att gasa och bromsa på en och samma gång skulle hjälperna slå ut varandra.

Bauchers metod går ut på att hästen inte kan undgå hjälperna. Det gör i sin tur att den ”ger sig” och att den låter sig underkastas människans hantering och ridning. Det är ryttarens minsta vink som gäller, och hästen i sig har att följa signalerna.

Hästens hals skulle också böjas. Här var det faktiskt bra om hästen gapade och försökte undkomma bettet. För då var hästen också tvungen att böja nacken också, i sin strävan att undkomma tygelns tryck.
För att få under bakkärran under hästen samlade Baucher upp hästen, så att bakbenen trampade närmare frambenen. Det kallas rassembler på Baucherspråk.

Olycka förändrade tekniken
Då han själv råkade ut för en olycka tappade han i styrka. Det gjorde att han under senare år kom att lägga om sin taktik för att träna hästar. Istället för att böja framåt nedåt för att lätta på fronen, började han höja nacken på hästen istället. Det visade sig bra mycket effektivare än rollmodellen, då han inte själv behövde använda lika mycket kraft för att åstadkomma samma resultat. Snarare tvärtom. Med den här metoden blev hästarna klart lättare.

Resultatet kom dessutom snabbare än med den andra tekniken. Men kontrollen av huvudet och nacken, den kvarstod som en vital punkt i träningsmetodiken, om än med mer separat hjälp och på ett mycket lättare sätt. Här fokuserades på avslappning i käkarna för att åstadkomma en bra hållning hos hästen. Den här varianten visade sig bli mycket mer populär i eftervärlden också, och den som oftast hänvisas till när folk talar om just Baucher som föregångare.

Blev sent erkänd
De som såg Baucher under hans livstid var inte alla så imponerande. Kavalleriet var inte helt nöjda, till exempel. Däremot fick han många fans utanför sitt eget land, Frankrike. De böcker han gav ut fick bättre renommé på andra håll än i det egna hemlandet. Tekniken kom dock att kritiseras kraftigt överallt. Hans samtida kritiker var förfärade över hur lea och lama hästarna var att rida. De hade ingen energi och det fanns stora problem med att få bakkärran under hästarna så att de bar sig själva. Dessutom var de skänkeldöda och utförde inte dressyrrörelserna som det var tänkt att de skulle utföras – med lätthet och mjukhet.

Vissa saker har slagit igenom
På vissa håll har Bauchers teknik slagit igenom, som ett snabbt och effektivt sätt att träna dressyr på. Huruvida man tycker att Baucher har bra idéer och träningsmetoder eller inte beror nog till stora dela på vilka delar man som ryttare anammar och vad man kopplar Baucher till. Det finns en linje som går mot rollkur, en annan som går mot dressyr och natural horsemanship. Bland annat finns det mängder med folk som har anammat den senare varianten av kontroll av hästens bärighet i de två senare inriktningarna – att få nacken att flexa genom tryck i tygeln och få käkmusklerna att slappna av för att erhålla en mjuk underhals. En av de främsta förespråkarna till det senare var Jean Claude Racinet.

Mer läsning om Baucher som människa och hästtränare kan du läsa här:
Wikipedia
Artistic Dressage
Om Racinet och Baucher

Det finns också böcker att köpa om Baucher. En av de mer populära är: Francois Baucher, the man and his method skriven av Hilda Nelson. Även hans egna böcker finns i handeln. Det är egentligen samma bok i flera upplagor. Förutom vid den 12:e editionen då han lagt om sin teori om hur man får ordning på nacken och frampartiet genom att höja nacken och separera de framåtdrivande och mothållande hjälperna.

Annons

4 tankar om “Baucher – en ständigt kontroversiell hästtränare

 1. Vad spännande att du uppmärksammar Baucher. Kontroversiell är han verkligen. Jag har bla läst Hilda Nelsons bok och den beskriver även det sociala spel som bidrog till att armén inte anammade Bauchers metoder. Han var helt enkelt inte född i rätt samhällsklass.

  Baucher var också känd för att han tog sig an problemhästar och väldigt snabbt tränade dem till höga nivåer, bla tillskrivs Baucher som den som ”uppfann” galoppombyten i varje steg.

  Kopplat till hans ideér om vikten av hästens mun (att hästen tuggar på bettet) och halsens avspänning (att hästen kan böja åt höger, vänster, höja och sänka) var idéen om att problem uppstår vid ridningen beror detta ofta på spänningar hos hästen. Enligt Bauchers metod går man då ner i en lägre gångart, ser till att hästen tuggar och kan böja halsen vilket innebär att hästen släppt spänningar i åtminstone framdelen. Sedan återgår man till den högre gångarten.

  MVH
  Lena

  • Hej Lena!
   Tack för förtydligande! Det finns ju många aspekter av Bauchers träning – som alltid när det gäller utvecklade system. Vissa saker verkar bra medan andra saker verkar helknasiga. Tycker personligen att Baucher verkligen visar att det inte är så busenkelt det där med att träna häst. Dessutom är det ju supersvårt att relatera till den värld som han levde i vad gäller synen på hästar också. SÅ jag är hemskt nyfiken på att veta mer om denna omtalade man. Hans teorier verkar också ha använts på flera olika sätt av ett antal personer för olika syften! Har du någon mer sida där det går att få mer info om Baucher och arvet efter honom och vad tyckte du om boken som Nelson skrivit?
   Och så klart än en fråga – vilken betydelse har han haft på klassisk ridning tror du????
   (ja här får man passa sig – jag är så vetgirig så jag blir jobbig ibland… sorry! :-))

 2. Hej!
  Som de flesta ryttare,som håller på med ridning hela livet, så utvecklades även Baucher och hans ridsätt.
  Vill Du se en tränare som är starkt influerat av den senare Baucher, så rekommenderar jag Philippe Karl.
  Googla och titta på hans CD.
  Mycket intressant och pedagogisk.
  Hälsningar Elke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s