Hästköttsskandalens riktigt mörka sida

Ingen har undgått hästköttsskandalen. Den har väckt många tankar hos än fler. Inte minst hos mig. Det finns många ingredienser i denna hästsoppa som är värd att fundera över. Främst kanske för att det alltid är någon som betalar. Även om det ser billigt ut i början.

Den stora frågan för mig som djurälskare är ju – vart kommer köttet ifrån? Här är några artiklar som belyser problemet. Den ena artikeln är från Sydsvenskan (http://www.sydsvenskan.se/sport/miljardindustri-i-morker/), där travet – en sport som är en kassako för staten – synas i sömmarna. Kraven på hästarna, och ödet för hästarna som inte levererar är inte riktigt roligt, om man säger så. Har haft koll på detta ett tag, sedan jag lärde känna en travtränare som slutade med sporten av just den anledningen. Trots att han själv var mycket framgångsrik. Ilse Österwall på hovtramp.se är också en person med god inblick och som gärna bloggar om den mörka baksidan.

Det värsta med detta är kanske att just staten tjänar på industrin – som pressas till att göra sig av med olönsamma hästar. De säljs till kreti och pleti, inte helt sällan till Malta eller som kött. Vad den resan innebär i Europa finns det otaliga äckliga filmer om på Youtube. Jag rekommenderar inte att ni tittar. Man blir bara deprimerad…. Ibland räcker kanske kunskapen om att något är riktigt vidrigt. Och jag lovar – det är det!

Hästarna i Rumänien har också gått ett otrevligt öde till mötes innan de kanske hamnade på just vår tallrik. I Rumänien förbjöds för ett tag sedan hästtransporter på nationens större vägar. Det har tvingat bönderna att byta ut sina djur mot bensindrivna transporter. Djuren säljs till högstbjudande. Det sker även i Polen, där Europas största och kanske äckligaste hästmarknad finns att beskåda. Djur som är skadade, djur som upplever skräck.  Ingen hör hästarnas paniska skrik, ingen bryr sig. Det är folk antagligen för fulla för att bry sig om, med tanke på de lukter som beskrivs i de reportage som vittnar om händelserna. (bland annat http://www.stop-skaryszew.pl/index.php/en/skaryszew-2011-reports/49-scarletts-report och http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/1840722.stm). Sedan tar resan fart ner söderut, mot Italien. En lång resa, med ett enda slut. Uppgifter talar om resor till och från marknaden på upp till 95 timmar. Många vittnar om skadade djur som fraktas hit och dit. Men vi slipper se. Förpackningen på Finduskartongerna är vackra och behagliga och vi har troligen, tills skandalen är ett faktum, trott att det är svenska glada utegångskor som funnits i delikatessen. Men ack så fel. Inte heller IKEAS så goda köttbullar är gjorda av kött producerat på etiskt sätt. Allt handlar om ekonomi. Ingenting om etik. Och då blir det hästkött i färsen.

Min slutsats, inte ny för att hästköttsskandalen är ett faktum, men för att djur också har känslor är: det går inte att göra industri av djur. Det är en extremt dålig kombo att blanda industri och djur till en enda osalig enhet. Men när ska vi orka se detta. När ska vi orka bry oss på riktigt… och inte bara svälja kamelerna. Vi som är så snabba på att sila myggen. Någonting är riktigt fel i systemet. Och det är djuren som betalar priset.  Men det är kanske inte så konstigt att vi skiter i detta egentligen. Se bara på hur människor behandlas – även i Sverige. Vad tycker ni om denna fras angående beslut om att inte subventionera ett läkemedel: ”För den här åldersgruppen av patienter tillkommer indirekta kostnader eftersom produktion minus konsumtion resulterar i ett underskott. Förlängd överlevnad för den här åldersgruppen ger därmed upphov till ökade samhällskostnader”.

Vad som sägs är att pensionärer ändå bara är kostsamma, så det är ingen idé att subventionera ett läkemedel som främst går till dessa. De kommer ju ändå inte att bli friska och jobba så att de kan betala någon skatt. Vi har blivit produktionsenheter, inte människor….. Man kan ju tro att det är Tyskland år 1937, men nej då. Vi talar om Sverige år 2013. Mer om detta, för er som tycker att människor ska ha en bra vård kan ni läsa om på SVD. Gå gärna in och kolla artiklarna som synar svenska sjukvården där också. Vad var det egentligen som dödade Herr B?

 

Annons

5 tankar om “Hästköttsskandalens riktigt mörka sida

  1. Jag vill hålla med om ekonomiska synsättet som är vidrigt och tipsa om boken Det enda könet, av katrine kielos. Riktigr bra bok som fångar ekonomin och mänskliga beteendet klockrent.

  2. Artikeln är väl inte helt fel, undra dog i inlägget om Italien ”det är folk för fulla att bry sig om” är det seriöst? Med vänlig hälsning Paul Bonde

    • Tack för påpekande! Den meningen har trillat lite fel. Beskrivningen av de fulla människorna borde ha varit angående marknaden. Informationen om hur den markknaden går till – och lukten av Vodka som ligger över området kan du läsa om på BBC. Länkar till artikeln här: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/1840722.stm, Tyvärr föll denna bit bort i artikeln. Tack återigen för att du var så uppmärksam!

      • (har nu ändrat det och lagt till länkarna som föll bort. Ibland går hjärtat och tangentbordet snabbare än hjärnan…).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s