Debatten fortgår

Det där med form och träningsmetoder på (framför allt) dressyrhästar verkar vara en never ending story. Ibland känns det som det inte händer så mycket, men snackas gör det. Till höger och till vänster.

Dressyrryttare dissas för sin taskiga ridning. Vissa mer och andra lite mindre, men ibland också som helhet. De som kritiserar dressyrryttarna dissas för att de ”näthatar”. Och som vanligt ligger sanningen någonstans däremellan. Vissa kritiseras för att bara leta fel, andra för att de inte fattar nåt. Lite roliga argument blir det ibland när pennan går lite för fort och hjärtat tar över. Faktiskt så argumenteras det utan argument alls ibland – du är dum, du är okunnig, du kan inte för att du inte gör själv, alla dressyrryttare plågar sina hästar etc etc. Det är lätt att det spårar ur.

Tänk vad trevligt om man kunde mötas och samtala och faktiskt våga gå lite utanför boxen (sin egna) och se ur hästens perspektiv först och främst. För det är väl för att vi älskar hästar vi håller på med dem. För att vi tycker hästar är kul. Och visst vill vi att hästarna ska ha det bra. Men då krävs att människor vågar tänka lite utanför sig själva. Och inte ta allt så personligt så att den ena bara försvarar till vilket pris som helst och den andra parten bara drämmer på med allt de har. Båda sidor för att få ”rätt”.  För till syvende och sist finns det ”bara” en som har rätt – och det är hästen. Rätten att få en ryttare som verkar för deras eget bästa, en hästhållning där de känner sig trygga och tillfreds med, rätten att vara dem de är – unika enskilda individer med stora hjärtan och känsliga själar.

Forskning finns men behöver bli bättre. Vi vet mycket idag vi inte visste igår. Strålkastarljuset behöver finnas överallt – för att övervaka hästvälfärden för proffshästar såsom hobbyhästar. Pengar, prestige och bristen på kunskap hotar hästens välmående överallt.  Men det måste ske på ett professionellt och konstruktivt sätt – inte genom att skapa två läger som spårar ut i sina diskussioner mot varandra. Sådant leder bara till mer elände, inte mindre.

Annons

En tanke på “Debatten fortgår

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s