Slutavlat på Flyinge?

Läser med förvåning dagens nya artikel i Tidningen Ridsport. Tydligen är det stor risk att avelns tid är förbi på anrika Flyinge. I så fall, om jag förstår det rätt, handlar verksamheten framöver enkom om ryttar-  och hästskötarutbildning. Sorgligt. För mig har Flyinge alltid varit avelscentrum i Sverige, även om jag också insett att så inte är fallet i praktiken längre. Gamla traditioner kanske inte ska bevaras bara för att de är gamla, men nog blir det, om aveln läggs ner, lite tomt kan tyckas. Det verkar som om det bara handlar om ren och skär årsbudget numera. Att satsa framåt för framtida framgångar, längre fram än budgetåret är inte så intressant kanske. Gymnasieelever ger klirr i kassan direkt, avel är något helt annat. Det är svåra tider för uppfödare på en mättad marknad där ingen får sålt, så det kanske inte är så konstigt då att lägga ner en sådan osäker verksamhet, som avel ändock är. Men synd är det.

Dessutom blir det i så fall kanske läge att se över hästhållningen lite extra på Flyinge framöver om det istället enkom blir ett centrum för häst- och ryttarutbildning. I alla fall hagarnas beskaffenhet, något jag själv sett på nära håll. Jag har i ett och ett halvt års tid åkt förbi dagligen och sett övertäckade hästar i minimala frimärkshagar – om de ens är ute. En och en, utan sällskap. Jag har också sett en stackare gå omkull i den leriga lilla fyrkanten i skräck över en lastbil som körde på vägen precis bredvid. Den försökte nog komma undan, men halkade i eländet och föll under staketet. Att galoppera iväg i den hagen var det inte att tala om. Trodde faktiskt att regeln att hästar skulle ha möjlighet att röra sig fritt i alla gångarter under sin fria tid var införd i regelverket, och att underlaget skulle vara lämpligt. Det går kanske att uppfylla på annat sätt misstänker jag, och det går säkerligen att begära dispens. Av vissa i alla fall. Men det känns lite konstigt att ha detta som föregångsexempel för de som sedan ska ansvara för storstallarna runt om i landet…..Å andra sidan. Om aveln försvinner kanske hästarna blir färre? Då kanske frimärkshagarna kan slås ihop till lite färre och större? 🙂

Annons

6 tankar om “Slutavlat på Flyinge?

  1. Instämmer, frimärkshagar är förbjudet men inget görs åt det, inte konstigt att hästarna går sönder när de bara får stärka leder och muskler på plant mjukt underlag 1 timma om dagen i ridhuset. Att man sedan behöver både lindor och skydd vid minsta rörelse är en direkt orsak från denna hantering. Vill man ha en tävlingsmaskin som man bara ställer in i förvar när man är klar kanske man skall köpa en motorcyckel istället?

  2. Det vore sorgligt om aveln på Flyinge försvann. Ingenting tycks vi ha råd med i gamla Sverige numera;-(
    På Flyinge har hästarna både stora härliga hagar för ston med föl och unghästar men också små frimärken*. Även travhästarna står ute i små fack, en trist syn och trist för djuren, sannerligen inte bra.

    • Det blir en epok som går till ända i så fall. Det är sorgligt att vi inte skall kunna finansiera aveln. Men det är nog många uppfödare som kämpar just nu med att få igen pengar de lagt ut för att förse oss med nya hästar. Jag vill inflika att jag inte hängde inte ut Flyinge specifikt utan storstallar med tävlingsinriktning. Jag lider med de djur som inte får röra sig fritt och utöva sitt naturliga beteende.

  3. Pingback: Flyinge lägger ner? « Stallbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s