Det går inte att tvinga en häst…. tankar om bettets inverkan

Vet du hur mycket kraft en häst tål i munnen? Vet du hur starkt du kan rycka i hästens mun och hur det känns för hästen? Många dressyrryttare och andra ryttare säger att hästarna gör saker för att de alltid vill. Om de inte ville skulle de heller inte göra grejerna. Många av oss vill nog gärna att det ska vara så. Men med de tekniska verktyg vi har för att bli starka och kunna hantera hästen rent fysiskt, kan vi absolut inte vara säkra på att hästarna inte upplever sig tvingade till än det ena och än de andra.

Se här bara vad forskarteamet som Nevzorov (som jag skrivit om tidigare) kommit fram till: .

En tydlig bild av vad vi lätt hemfaller till finns också på denna .

Det är en tydlig och pedagogisk beskrivning av den kraft vi kan få till mot en av hästens mer känsligare delar. Frågan är vad vi själva skulle göra för att slippa sådana upplevelser? Hästarna undviker det garanterat. Andra studier visar att hästar inte vänjer sig vid trycket. Efter att de har fattat vad det innebär, vill hästarna inte alls ha mer än, säg några äpplen i tryck. Trycket som avses är med vilken kraft vi kan dra till oss saker, inte vad vi bär omkring på, när vi själva håller i tygeln. Det går att läsa hela studien i bland annat the Horse Ytterligare undersökningar visar att proffsen håller mellan 1 – 15 kg i handen konstant, medan etologer som Andrew McLean förespråkar under 0,6 kg. Rycken i undersökningen från Nevzorovs film visar att ett ryck ger upp till 300 kg tryck, ett tryck hästen inte alltid ens kan förutse.

Det finns än fler studier som är intressanta i det här fallet. I en studie från etologiinstitutionen på SLU, visade det sig att konfliktbeteendet hos hästen ökade i takt med att hästens tryck i munnen ökade. Med tanke på de studier jag nämnt ovan är det föga förvånande. Bara det faktum att hästen är ett flyktdjur hade en stor del i detta. Vi vet alla att hästar är just flyktdjur, men hur mycket tänker vi på vad det de facto innebär? Än värre. Vissa lärde till och med in att få drag i munnen. Bara hästen stretade emot tillräckligt släppte ryttaren i handen, vilket gjorde att hästarna lärde sig att streta än mer. Helt enligt alla inlärningsteoriers mantra- det som ger resultat kommer också att förstärkas. Jag håller helt med om författaren i avhandlingen som menar att inlärningsteori är en mycket viktig del av ridningen, och bör uppmärksammas bra mycket mer. Jag har först nu på senare dagar förstått vikten av detta, och jag har gått i ”lära” hos proffs länge… Positiv försärkning istället för negativ, kanske inte är så dumt ändå. Mer om inlärningsteori kommer lite senare i den här bloggen…

Ja jösses, det är ett stort ansvar vi tar på oss när vi sätter oss till häst med full mundering. Vad vågar vi upptäcka och vill vi se allt vi gör?

Annons

5 tankar om “Det går inte att tvinga en häst…. tankar om bettets inverkan

 1. Intressant!

  Ridsporten har ju liksom alla annan sport fullständigt spårat ur! Det är som om målen helgar alla medel och man kan inte se att det är levande varelser.

  Förövrigt…

  Det är många som inte riktigt förstått det korkade eller förvirrande begreppet ”Negativ förstärkning”. Många tror att det är fråga om straff men det är ju inte så beteendevetare använder begreppet.

  Här är det förklarat…

  http://boozers.fortunecity.com/crownanchor/571/boken/18.f1.html

  • Hej! Tack för inlägget Nils! Jo – jag tänkte jag skulle lägga in ett inlägg om de olika begreppen inom inlärningsteori. SKinners definitioner blir lätt feltolkade, och används också i fel syfte av fel människor vid fel tidpunkt! KOmmer dessutom att filosofera lite kring begränsningen av just inlärningsmodeller a la Skinner som ju inte tar hänsyn till personlig motivation, tidigare erfarenheter och allt annat som kan påverka inputen. Inser ju själv att det där med inlärningsteori gått många hästägare, hästtränare och ryttare helt förbi. Det är inte bara jag själv som inte förstått detta förrän för några år sedan… eller som jag brukar säga… ”vad lär vi våra hästar EGENTLIGEN? ”

 2. Hej!
  Tack för flera timmars intressant läsning!!
  De där filmerna va jättehemska att se! Jag får lust att köra bettlöst framöver med!!
  Men jag började fundera, hur skonsam är hackamore för hästen?
  Är det bättre att använda det istället för bett om man rider som jag, i skog och mark?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s