Att träna på att rida ute

Uteritter, detta härliga tilltag när solen ligger på, nysnön lyser vit och vi vill göra något annat än att bara rida runt på en bana. För många är det däremot förenat med mycket trubbel. Hästar som inte vill, hästar som springer hem eller iväg, hästar som stegrar och hoppar och far. Då blir uteturen snabbt något mycket jobbigt. Och ofta kanske det är så att vi inte förstår att vi behöver träna det där med uteridning – också! 

För en häst är det en helt annan sak att tränas på ridbanan mot att gå ute. Det är det ju för oss människor också. Och att bara lämna det trygga området stall med omnejd (trygghet = prio ett i hästens värld) gör det lite läskigt att hänga på ut. För att våga det krävs själförtroende, och en bra kompis vid sin sida. Den trygga och braiga kompisen kan vi bli, om vi tränar hästen rätt. Tyvärr blir rädda och osäkra hästar som studsar och backar ibland tvingade att gå fram, eller straffade på olika sätt. Det misstas lätt för olydnad, men hästar har en tendens att gärna hänga på – om det känns säkert. Att tvinga vid rädsla eller stress gör ingen individ säkrare, oavsett om det handlar om en människa en hund eller en häst. Att hjälpa hästen att överkomma sina rädslor, det görs genom positiv träning (Yes you can! :-)) 

En positiv attityd, känsla för hur hästen reagerar och övningar som leder till att hästen vågar mer och mer är vinnarkoncept för en lyckad långritt. Varför inte satsa på att klara en härlig långrunda på egen hand till sommaren. Det är ett träningsmål så gott som något! Här på sidan Horse Behaviourist får du flera tips om hur du får din häst att klara av uteritten, utan studs, backningar, stegringar eller annat otrevligt. 

Annons

En tanke på “Att träna på att rida ute

  1. Superduperbra inlägg! Åh vad jag önskar att fler människor kunde tänka så. Blir gråtfärdig varenda gång jag ser en ryttare försöka tvinga fram sin rädda häst eftersom den ”bara fjantar sig”. Ja för det är ju så hästar fungerar – gör allt i sin makt för att jävlas med människan! Eller inte…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s