Gruppen hästens trygghet

I USA finns en mängd mustanger, frilevande hästar som en gång kommit lösa från sina ägare. Dessa hästar övervakas och även om de är i de fria styrs deras livsbetingelser av människan. Ibland samlas de ihop och grupper säras av olika anledningar. Det här leder till oanade konsekvenser för djuren, som är beroende av sina flockar (just den flocken – inte bara en flock), menar skribenten till det här enormt intressanta inlägget om hästarnas gruppdynamik. 

I Holistichorse.com berättas om vikten av äldre stabila ston och hingstar som gruppens kunskapsbärare och trygghet, och vad det gör för hästar när grupperna splittras. Något att fundera över i vår vardagliga tillvaro med hästen, på många olika sätt. Berättelsen i slutet om Diana, det kloka stoet som överlevde det mesta och lotsade sin flock till trygghet om och om igen, är värd sin läsning bara det. 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s