Globenfeber i TV – fyrspannen och kamelerna roligast

Det är sällan det blir TV-tittande, men i helgen blev det nog rekord för året. Anledningen var att det var Globen International Horse Show. Jag kikade inte på allt, men en del blev det. Det var ett tag sedan jag hade möjlighet att se det live tyvärr.

Det är alltid lika lärorikt att se de olika sporterna. Men mest tyckte jag om den härliga kamelen som gjorde byten i varje. Jag brukar säga att kossor kan hoppa 1,20 (det gjorde mina i alla fall när de rymde från hagen) och nu är det bevisat att kameler kan göra byten i varje! Det bästa med kameluppvisningen var den härliga ryttaren som var så mjuk och följsam i handen.

Näst bäst var, i mitt tycke, fyrspannen. Det är mäktigt värre att se dem fara fram som hästtjuvar genom hindrena. Skulle dock inte vilja vara häst i ett sådant, verkar stressigt och knuffigt. Men som sagt, mäktigt var det och inte blev det sämre av att Tomas Eriksson avgick med segern!

Dressyren var inte fullt så kul däremot i mitt tycke, även om kommentatorerna var lyriska. Jag vet inte, det ser ut som framdelen är halva längden av bakdelen på något vis hos de flesta hästar….. spektakulär show och häftiga program är det däremot. Det som förundrar är också att man inte ”får” tycka något om dessa fixstjärnor i dressyren så länge man inte rider i samma klasser själv. Trots att det kanske finns en anledning till att man inte strävar dithän….. nog sagt om det så har jag inte sagt för mycket denna gång…. Kan i alla fall säga att en ny vagn helt klart står på önskelistan för julen, för körningen lockar alltmer.

Tyvärr missade jag shettisgaloppen, men SVTplay är ju dunder. Kanske hinner ikväll. Var det något mer på programmet som verkligen var intressant? Jo, det var nog att de tog upp säkerhetsfrågorna inom ridsporten. Här var det några av proffsen som sa riktigt bra grejer. Peder Fredrikson var inne på att barn och vuxna måste lära känna hästarna på marken innan de rider upp, Gunilla Bylund sa att hästarna på en ridskola behövde gå tillsammans för att vara kompisar sedan i manegen så att inte onödigta konflikter uppstod och att hästarna skulle vara avpassade till verksamheten. Kloka ord.

Tipsa gärna om än mer bra inslag, det blev härligt nog många timmars sändningar i alla fall på datorn (där jag kikar). Och det är inte ofta ridsporten får så mycket uppmärksamhet. En eloge för det!

för er som missat allt, är det möjligt att kika på www.svtplay.se . Där går det att se progammen än ett tag.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s