Artikel om rollkurens inverkan

Så har min vetgirighet åter fått mig att söka information. Den här gången blev det en engelsk sökning på internet. Jag har under några dagar letat fakta och forskning om just rollkurens eventuella för- och nackdelar. Det är mycket tyckande och tänkande,  och det är inte så lätt att finna riktiga argument med forskningbelägg.

Men så fann jag till slut en hemsida vid namn www.horsesforlife.com. Här ligger en länk ute till en artikel i ämnet av Dr. Cook, en välrenommerad veterinär med årtionden på nacken som kirurg och anatomiexpert. Hans 52 sidor långa artikel om Rollkuren skickades år 2007 till FEI. Men ännu har inget hänt… Jag som ändå är intresserad i ämnet har missat det totalt, och jag har inte sett någon annan referera till artikeln heller. Förrän nu.

Karln måste ses som omåttligt obekväm, eftersom FEI anser att det inte finns några belägg för att Rollkuren är skadlig. Vad Dr. Cook tar upp är såväl de psykiska och fysiska men som uppträder vid ridning i rollkursform. Han tar upp bettets inverkan då det hela tiden är tryck i tygeln, han tar upp hur nerver, muskler, senor, skelett, andningsorgan och inte minst sväljorgan påverkas. Han tar även upp hur hästen underkastas psykiskt.

Nu har jag en förfrågan till den eller de som läser det här inlägget. Finns det någon artikel som bygger på vetenskapliga fakta där det framkommer några positiva effekter av rollkuren? Dessa vill jag gärna ha tag på.

Jag läste en gång idéhistoria. Där fick jag lära mig att det inom alla vetenskapsområden råder ett visst paradigm. Uttalanden som strider emot detta paradigm har höga beviskrav för att röna trovärdighet. Det kullkastar nämligen paradigmet i sig och ett så kallat paradigmskifte träder i kraft. Världen efter ett paradigmskifte blir sig aldrig mer lik. 

 

 I det här fallet finns ett paradigm som anger en viss form och att andra former inte verkar för ett korrekt arbete utfört av hästen. Inom samma paradigm råder också att vissa sätt att hantera hästar på faller utanför det vi kan kräva av oss själva – att vi hanterar djuren med minsta möjliga negativa påverkan. Andra sätt ska och bör bemötas med ett starkt kritiskt öga.

Inom ridsporten verkar dock paradigm bara gälla för vissa. Är personen i fråga namnkunnig nog kan han eller hon strunta i att ta hänsyn till den forskning som finns om vad som är bra ridning och säga att det funkar därför att han eller hon vinner! I min värld, en värld baserad på forskning och fakta och på ett liv tillsammans med hästar, strider det mot alla principer som finns. Det är inget argument alls.

Därför vill jag gärna veta om det finns en enda vetenskaplig rapport som stöder bruket. Det enda jag hittat var att det i alla fall inte var skadligt i korta stunder, på vissa hästar som var vana vid metoden. I alla fall om skadligheten mättes i stressnivåer. Men det säger ju egentligen inte någonting om hur hästen upplever det, vad som händer vid stadigvarande rollkursmetoder eller vad som gällde för någon parameter i övrigt förutom stressnivån i kemisk bemärkelse. En ganska ynklig undersökning med andra ord som ställer fler frågor än svar. Om bristerna i denna rapport och några fler, får jag ta upp vid ett annat tillfälle.

 

Vänliga hälsningar Lilla W

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s