Flyttbara miljöproblem

Sedan urminnes tider har vi påverkat vår närmiljö. Dagen då vi lärde oss att bruka marken för vår närings skull, var också den dagen då vi var en ekologisk kraft. Skogar har huggits ner, marker brutits och fröer såtts. Vi människor har också sedan urminnes tider påverkat närmiljön för vår egen vinnings skull – för att skapa vackra hus, kunna njuta av blommor i vår trädgård och för att få naturen mer lättillgänglig för oss.

Redan på antiken….

Det finns mängder med exempel att ge på hur människor förr, långt före industrialismen ens var påtänkt, gjorde sitt bästa för att få en miljö som de eftersträvade. Den skulle ofta vara mer tam och brukbar för människan. Det finns ännu fler exempel på ingrepp i naturen som människan gjort och som varit menat för att ge ett bättre liv i framtiden, i alla fall för den existerande generationen och nästa. Utan den påverkan skulle Sverige vara täckt av ett nästan obrutet skogsbälte.

Inte alltid bra

Dessa alterneringar av den naturliga miljön har ibland lett till förbättringar för oss själva. I bästa fall har de också givit möjligheter för djurarter att frodas och utgvecklas. I de flesta fall har naturen mest anpassat sig efter rådande förhållanden, som den alltid gör i en ständigt föränderlig tillvaro. I sämsta fall har förändringarna skett till miljöförstöring. Många vill tro att det var bättre förr, att vi minsann tog hand om naturen förr.

Det må gälla vissa grupper i världen, men långt ifrån alla. På många håll i världen har antropologer, arkeologer och biologer upptäckt att människan varit duktig på att förstöra naturen. Skogar blev till öken och vattendrag smutsades ner.

Skillnaden mot nu

Den goda människan var kanske lika ovanlig förr som den är idag. Den enda skillnaden mellan folk förr och folk nu är kraften i det maskineri vi har tillgängligt för att påverka. Missförstå mig rätt – jag tror inte att människan vare sig är god eller ond. Jag tror hon ser de möjligheter hon ser utifrån de erfarenheter, mål och visioner som hon har. Forna befolkningar hade inte dessa mängder med maskiner och kunde därför inte påverka miljön mer än lokalt. Men det kan vi idag. Vi kan till exempel genom vår globala marknad se till att vi själva har en mycket god lokal miljö. Om vi har pengar det vill säga. Då kan vi betala för att någon annan ska skita ner sin egen miljö, i syfte att överleva.  Sedan kan vi glatt påpeka att vi minsann tar hand om vår närmiljö. Än bättre! Vi kan peka finger på de som inte gör det, utan att inse att vårt eget handlande underblåser den miljöförstörande verksamheten. Piffigt, som en av mina goda vänner skulle säga….

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s