Hästen som soffpotatis

Fetma har blivit ett allvarligt problem för hästar i välfärdslandet Sverige. Numera är det många som tycker att en normalt byggd häst till och med ser smal ut! Så går det när vi själva blir rundare och rundare anta jag. Och det är inte det lättaste att hålla vikten på hästen. Det vet jag av egen erfarenhet. Kämpar med några av mina, som jag tycker knappt får någon mat alls. Men deras mage behöver ju sitt. Men det räcker inte långt att ställa en häst i en hage med en höbal och hoppas på att hästen ska må bra. Det verkar många tro nuförtiden då fördelarna med fri tillgång framhävs. Enkelt för människan att göra detta, ja. Men är det bra för hästen? Ofta är fodret för energirikt för fri tillgång tyvärr. Då kan msn-nät (inte min favorit) eller fodringar för hand vara till hjälp. Men det finns också hästar som behöver mer än bara hö. Särskilt om höet inte håller den kvalitet vad gäller näring och energi som hästen behöver. Då kan den bli tunn som en sticka utan att någonsin få brist på foder.

Det här inlägget rekommenderas vad gäller att se om hästen är under- eller övernärd. Lite tips om vad hästen behöver i olika situationer är också med i inlägget. Bra läsning, för alla som vill läsa mer.

Men det är inte bara vikten som är intressant. Rygglinjen är a och o för en häst. Den ska vara välmusklad. För det behövs både proteiner och ofta (men inte alltid) träning (ja ridning och körning är nyttigt för hästar så att de får röra sig ordentligt. Se bara till att de har bra utrustning och att du rider på ett för hästen trevligt sätt, så kommer hästen hänga på villigt! :-)). Utan rygglinje – ingen häst!

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s