Att mäta hästens välfärd ur hästens perspektiv

Svenska forskare arbetar just nu med ett mycket intressant projekt: Går det att mäta välfärd ur hästens synvinkel? Frågan är viktig, eftersom lagstiftningen  om djurskydd faktist är till för att skydda djuret. Ändå handlar de flesta parametrar som tas upp i djurskyddslagen om något annat än just hästen. Lagen anger värden som handlar om det som är runt hästen, men väldigt lite mäts vad gäller hästen i sig. Dessutom menar forskarna att den mätningen inte alltid har forskningen som grund, (underförstått att något annat påverkat regeln – till exempel attityder hos oss människor och ren och skär politik kanske9.

Det här är ju faktiskt lite konstigt med tanke på att den som ska skyddas är hästen. Men saken beror nog också lika mycket på att det är svårt att mäta hur hästen ser på tillvaron och hur den mår mentalt. Det är värden som är jättesvåra! Så vad härligt att det ändå görs konkreta försöka att komma fram till dessa – för hästens mentala status, är ju något den upplever var och enskild dag.

Mer om forskningen kan du läsa om på The Horse.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s