Brännhett om märkning

Hur en häst ska märkas har varit föremål för en mängd diskussioner genom åren. Många i Sverige menar att det är plågsamt för hästen med brännmärkning. Det är också en procedur som är förbjuden i vårt land. Istället satsar vi på chipmärkning. I andra länder är brännmärkning däremot tillåtet. Här menas till och med att chipmärkningen ger större skada på hästen. Vad är då sant????

Personligen tycker jag det låter brutalt med brännmärkning. Då det inte är tillåtet i Sverige har jag dock aldrig sett någon häst brännmärkas, och kan därmed, de facto, inte faktiskt säga hur det är. Chippning däremot har jag varit med om flera gånger. Vissa hästar reagerar kraftigt, medan andra verkar ta det med större ro. Men det är en stor kanyl som ska rakt in i halsen på ett föl.

Mer intressant då kanske är vad forskningen säger. Det gäller att skilja på vad jag själv tycker, och vad hästen upplever. Och här blir det faktiskt riktigt intressant. Det senaste forskningsresultatet vad gäller detta genomfördes nyligen i Österrike. Underlaget var väl inte det största kanske – 14 föl. Men resultaten var förvånande. HÄstarna blev, enligt de mätmetoder som användes, lika stressade av att bli microchippade som brännmärkta. Fasthållandet för att kunna utföra märkningen, vilken den än var, var klart mer stressande i sig….. Och – inget av dessa två ting, var lika stressande för djuret som till exempel transportering av dem är.

Mer om undersökningen kan du läsa om här

 

Annons

3 tankar om “Brännhett om märkning

  1. Det är kanske som med smågrisar… Inte för att jag försvarar kastrering utan bedövning. Poängen är bara att de skriker bara man håller i dem.

    Kramar <3<3<3

  2. Fashinerande är ju också att vi har så mänga sätt att stressa en häst. Och det är ett mirakel att de ger oss förtroende gång på gång när vi egentligen inte förtjänar det, trots att det är för deras eget bästa. Ta exempel när min lille skulle ha en stor spruta penicillin i halsen och en spruta metacam i munnen i flera dagar i sträck. jag tänkte att han kommer aldrig vilja se mig mer. Men han gnäggar och kommer i galopp när jag ropar. Det är något att vårda och förvalta det!

  3. Spot On Malin – visst är det helt otroligt! De är makalöst förvånande – se där – än en förmåga vi kan lära oss av hästarna… Är det något som kan stressa är det veterinärbehandlingar. Som tur var gör vi de flesta för hästarnas skull – å andra sidan vet de ju inte om det…. Ja – du får verkligen förvalta den lille, han verkar som en riktig pärla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s