Hanhundars akilleshäl

En stackars hanhund filmades av en jänkare när han höll på att drunkna på grund av att han inte kom upp ur en vak. Se den lilla korta videon här: article14158350.ab

Det är svårt att komma upp från en vak -vare sig man är människa eller hund. Vattnet är kallt, isen likaså. Isen är också hal och förrädisk och kan brista under den tunga kroppen när vi försöker nå säkerheten igen. Men som hanhund är det näst intill omöjligt. Orsaken är hanhundens snopp, som är så knasigt konstuerad att den verkar som en hake när de försöker släpa sig upp på land. Det tar stopp helt enkelt, halvvägs till säkerheten. Riktigt läskigt, om du frågar mig. Ibland är inte naturen så smart som den kanske tror….

Jag har tidigare berättat en del om min knasiga lilla schnauzer, en hund som verkar ha fler än nio liv. Här kommer ännu en story. En av de saker han hittat på under åren är att gå ner sig i en vak. Det var på min förra gård, där det finns två dammar. Vintern var sträng och Musse var som vanligt ute på gården. Kom inte när jag ropade ut i mörkret, men det är inte helt ovanligt när det gäller den mannen. Är man en gårdshund med ett eget liv, så är man.

När han dök upp vid farstukvisten en kvart senare var han dock extremt blöt och nedkyld. Han såg så ömklig och trött ut att jag förstod att något hemskt hade hänt. Förskräckt tog jag in honom och lindade in honom i en stor pläd för att få upp värmen. Efter en stund satte jag mig ner och kelade med honom, för att få igång hans energier lite igen. Då märkte jag att han hade sår under hela magen. Det var som om någon sandpapprat min hund, eller försökt skinnflå honom.

Det var ingen tvekan om vart han varit. Han hade gått ner sig i isen. Men tapper och envis som han alltid varit, hade han, pillesnoppen till trots, lyckats kämpa sig upp och hem igen. Tack gode gud för det.

Musse Schnauz är snart femton år, och har hittat på så mycket knasigheter att han borde hamnat i hundhimlen flera gånger om. Men här är han – glad och pigg och busig som vanligt, även om han är gammal. Kortet är taget i julas.

Annons

4 tankar om “Hanhundars akilleshäl

  1. Nu skrev jag här för jag hittade ingen mail. Läste om vetstudent som är anmäld för djurplågeri för hon använt Strassermetoden(?). Letade lite mer fakta om det och det skulle vara någon form av naturlig barfota verkning. Men det hade fått massor av kritik.Wentona vet du mer om vad detta är? Är det oerhört plågsamt är det ju viktigt att inte lura folk som vill ha en naturlig hästhållning till att ta åt sig filosofier som inte fungerar i praktiken. Kan bli ett nyttigt inlägg för alla läsare. Eller så är det bara jag som inte är up- to date;)
    Tack igen för en superbra blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s