Lady D – en ”perfekt” häst?

De säger ju att man inte ska köpa häst på ”postorder”! Det säger jag med – men ändå har jag gjort det. Lady D är en sådan häst. Jag köpte henne utan att ha sett henne live, utan att ha provridit henne och utan att egentligen veta något om henne mer än stammen (som är mycket bra!), höjden, vad hon gjort och efter att ha sett ett par videos av henne.

Ung och kunnig

När jag köpte Lady D var hon tre år gammal. Det var på hösten och hon hade visats i Tyskland för avelsförbundet i Mecklenburg. Det betyder att hon var både riden och körd – vilket är legio för det förbundet. Det var körningen jag fastnade för. Men också storleken (154- lagom ”kort”), steget, utstrålningen och faktiskt också priset. Hon var dräktig med ett föl e: Cool Dancer, ridponnyhingst från Tyskland. Två hästar för detta pris? Kan det vara möjligt, tänkte jag nog och slog till efter en del tänkande.

Jag minns så väl att jag blev förvånad över hur vacker hon var, den dag då jag hämtade upp henne i Sjöbo. Hon var så cool och så medveten om sitt eget värde. Hon var nyss transporterad från sitt förra hem – östra delarna av Tyskland, till Sjöbo. Vi lastade för vidare färd och hem bar det. Sedan var det bara att vänta på ett föl. Lady fann sig snabbt och jag fann  snart att visst var det sant. Det här är en BRA häst!

En underbar häst

Vilken trav! Den formligen gliiiiiiiider fram. Bra galopp, men hoppningen är kanske ingen höjdare. Vad gör dock det för en dressyrtant som jag. Med den dressyrstam hon har borde det ju vara dressyren hon är ämnad för också… Hon formligen glänste som mamma och födde inte bara fram en fantastiskt vacker son (som jag givetvis har kvar) det här första året hon var hos mig, som hon skötte efter regelboken. Hon var  också den exemplariska hästen att ha ute i skog och mark – genom byar och över stock och sten bar det med unga och gamla det första året – fyra år gammal och inget stoppar denna unga dam. Inte för att jag förordar det – men postorderhäst eller inte – det här var och är ett fantastiskt köp. Jag har fått mig en mycket trevlig och rolig vän. Förresten är Lady D:s avkomma med Cool Dancer den första som han gav. Vi stod först i kön den våren. Och vilken kille det blev då. Mammas trav, mammas hållning, mammas stolthet och en skönhet som får beskrivas en annan gång.

Sedan finns det en sak som är väldigt bra med Lady D som kanske inte tas med i beräkningen när man köper häst (men det borde det göra). Hon formligen älskar att åka transport. Man undrar ju hur den skallen är funtad, som finns i en häst som försöker gå tillbaka in på bussen när hon inte känner igen sig på nya platsen. Eller som byter transport genom en avlastning och pålastning på en bensinmack som håller på att byggas om snabbare än vad matte hinner gå med! Det var vältar, grävmaskiner och asfaltsläggare ta mig sjutton överallt och hon går av bussen för att gå på trailern utan att se sig om. Så var det med det.

Nytt fölis!!!!

I morse – den 27 maj 2001, klockan 00, 25 satte hon igång att föda sitt andra föl. Lady D nu sju år gammal – knapp i början av sitt liv om jag får välja. Den krabaten tog tio minuter att få fram, efter en knapp halvtimme var den uppe på benen. Det är en stark son, igen, som älskade Lady D har fått. Tänk vad Lady D har hunnit med redan nu! När sommaren stundar blir det ridturer i skog och mark igen och sedan är det lite körning och dressyr som gäller. Vad den nye lille Knatten anbelangar, så är det en historia för sig. Min Lady D ser trygg ut som mamma, än en gång. Fölis ser stolt och stark ut. Det är allt som räknas, just här och idag.

Färska bilder kommer att presenteras så fort solen börjar skina över möllan igen!

Lady D är e: Lord Sinclair III. Mer om honom går att läsa på http://www.horse-breeding.com.au/horses/horse_en.php?horse114958310343835.

Hon är eu: Davignon I. Han är född 1988 och är fortfarande i avel. Till dags dato har han över 30 godkända hingstavkommor. Mer om Davignon I kan du läsa om här: http://www.hanoverian-stallions-pape.de/davignon.html.

Det betyder att hon har såväl Capitol, Landgraf såsom Lanciano i sin stamtavla. Ingen dum avelshäst mao… Båda hingstarna är med i PLUP-index för ASVH.

Observera att jag inte alls rekommenderar att köpa en osedd häst såsom jag gjorde här med Lady D. Lady D är fantastisk och jag älskar denna otroliga förmåga och personlighet. Men jag kunde inte veta att hon var så bra, så klart.  Jag visste dock vilken risk jag tog – och den här gången hade jag både lite tur och en del skicklighet. Välj inte detta alternativ om du söker en bästa kompis och bara planerar att köpa en eller två hästar totalt! Se alltid till att få provrida en eller flera gånger och ha tät kontakt med säljaren liksom häst inför ett köp!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s