Skallskador – inte bara en fråga om hjälm

Godkänd ridhjälm är ingen ursäkt för att inte lära känna en häst.

Alltfler ryttare använder sig av så kallade säkra hjälmar. Det är också många som använder sig av säkerhetsväst. Och visst är det bra – för det skyddar huvud och rygg om olyckan är framme.

Gör oss slarviga?
Frågan är bara om det blivit som med de säkrare bilarna. Med skyddsutrustningen känner vi oss säkra så vi slarvar desto mer. Då kan inte mycket hjälpa oss. För nu visar det sig att skallolyckorna ökar i hästsporten. Det borde ju vara precis tvärtom, med tanke på nya särkare modeller av hjälmar och västar. Men så är det alltså inte!

Brist på kunskap och respekt
Bristen ligger troligtvis i kunskapen om häst. Häst är stora djur och det är enorma krafter som utväxlas när allt går på tok. Det tänker dessutom inte som oss. Är det då hästen som är galen när allt blir kaos och vi skadas? Nej, det är människan som är okunnig och som borde veta bättre. Genom rätt hantering och att ha fokus på hästen och alltid tolka beteendet kan vi undvika många skador. Det gäller således att ha koll också. Hjälmen kommer vi inte långt med, om vi inte använder det som finns under.

Respekt är också en fråga vid säkerhetstänkandet. Har vi den respekt för djuret som kan krävas. Det är som sagt ett tungt och stort djur och ett djur som är värd att respekteras. Om vi respekterar dem kommer de också att respktera oss.

Två grundregler i min värld
De finns ett par grundregler som kan var lätta att ha i åtanke.
1. Låt aldrig någonsin en häst gå på dig och inkräkta på din komfortzon. Men du får då i din tur inte inkräkta på hästens komfortzon utan godkännande. Ömsesidighet var ordet sa Bill….
2. Lär hästen att aldrig dra i snöret – oavsett om det är grimskaft eller tygel. Om den lär sig det så kommer den inte att slita iväg med dig när den blir rädd.
3, Uppmuntra hästens tankeverksamhet. En tänkande häst är inte en farlig häst. En häst som inte tänker bara gör….
Det går att läsa mer om hästpsykologi i andra delar av denna blogg. KOlla gärna och var uppmärksam på hästen!

Mer info om den rapport om skallskador som publicerats finns här

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s