Hästar kan slå tillbaka

 

 

Enligt etologerna är en stor del av risken med att hantera hästar det vi göra själva i träningen. Med dålig kunskap om inlärningsteori, om hur hästar egentligen fungerar och med en bas i myter om att ”man måste ta kommandot och bestämma till varje pris”, ”hästen ska lyda” och genom att ha dålig självkontroll och vara oklar i vad man ber om och till råga på allt ställa hästen tills vars för vår egen brist på kunskap och förmåga att läsa av situationen kan leda till farliga situationer för såväl häst som människa (förutom att man ger hästen ett onödigt lidande).

Ett pressat flyktdjur, som inte kommer undan någon som i deras uppfattning plågar dem utan eller är tillräckligt orättvisa (jo – jag envisas – hästar vet vad rättvisa är!) kan välja mellan tre saker – att stänga av och ”dö inombords”, desperat försöka kasta sig därifrån till varje pris eller – att slå tillbaka. Här är ett tydligt exempel på det senare.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s