Du kan inte tvinga en häst

I den segdragna och ibland väldigt aviga debatten om hästar som sportredskap och etisk träning och huruvida det premieras att rida på ett ur hästen sunt och trevligt sätt eller inte, spårar argumenten ut lite hit och dit och lite då och då. Jag har markerat mot det förr, och jag tänkte att det kanske skulle vara bra att göra det igen.

I det här inlägget tänkte jag att jag skulle diskutera ett argument som dyker upp lite då och då. När någon säger att hästarna tvingas till att prestera på ridbanan rycks det ibland på axlarna och denna kommentaren (eller liknande) levereras:

”Den som tror att vi med våld tvingar hästen att prestera har aldrig arbetat med hästar – för det låter sig inte göras” (för originalinlägg på en som säger precis så här se Tidningen Ridsport).

Därmed tar då debatten slut. Eller?

Nu är det ju inte så busenkelt. Det är lite mer komplicerat än så. För är det verkligen sant att ingen kan tvingas till någon prestation? Om vi lyfter blicken, om än så bara lite, inser vi snart att det inte är ett dugg sant. Det räcker med att resa till Santorini och se åsnorna kämpa upp och nerför den förbenade backen mellan hamn och stad fyra hundra meter och tusentals trappsteg upp på berget. Det räcker med en enkel googling, om man aldrig sett eller märkt att någon kan tvingas prestera något utöver det vanliga bara för att de måste. För att alternativet är än värre.

Vi kan ta några fler mycket talande exempel. Det första är ett exempel på människor. Det handlar om de omtalade kinesiska gymnastikbarnen som ”utbildas” till att bli morgondagens stjärnor. Jag vet inte om någon tror de gör detta av ren och skär och fri vilja. Jag tror att det ligger massor med annat bakom, bland annat tvång, hot och inte minst kraven på att familjen vill/behöver en bättre framtid.

Varför börjar jag då med detta klipp? Såklart för att människan anses vara en ”fri” varelse med möjlighet att välja. Som sådan borde det, om något, vara omöjligt att tvinga en sådan till att göra något som de tvingas till. Men så är det ju inte. Vi kan se det i vardagen också om vi kikar lite noga. Många gör fantastiska saker för att de tvingas till det. Inte för att de själva väljer det. I det lilla och i det stora. Vi kan tvingas till det för att vi är sociala varelser och beroende av varandra. Vi anpassar oss därför. Men inte nog med det. Vår överlevnadsvilja gör att vi ibland måste välja att göra något som vi inte vill, för att klara oss. Om vi är tillräckligt hotade, kan jag nog nästan lova att vi skulle gå ganska långt i att uppfylla någon annans förväntningar, om det i sin tur gjorde att vi överlevde eller slapp stränga straff och smärta. (det sista är det som har stor betydelse inom alla arter – man lär sig snabbt hur man gör för att undvika smärta och är beredd att gå ganska långt för det…. ren inlärningsteori.)

För att återgå till hästarna. Om vi anser att inget djur kan tvingas till att prestera stordåd. Hur förklarar vi då dessa klipp? Då är detta djur som trivs med det de gör och gör det av ren glädje. Så bra! Då skulle vi ju slippa att uppröras över det som händer i kommande videos. Allt är frid och fröjd. Eventuellt kunde några av hästarna ges lite mer mat, men i övrigt så gör de enligt resonemanget inget utan att vilja det, för att tvinga lönar sig inte (och då skulle man ju kunna undra varför nu folk då i så fall ens skulle komma på tanken att försöka plåga hästar till framgång, om det inte ger ngn effekt. För det händer ju faktiskt, trot eller ej) . Ni som redan fattar min poäng behöver nog inte kika på det här. För är man empatiskt lagd så mår man bara dåligt.

 

 

 

Jag hoppas ni fattar.

Så svaret på frågan om man kan tvinga någon är sjävklart ett rungande – JA! Och det är faktiskt inte så självklart att vi kan avgöra vad som är tränat på vilket sätt när vi ser ekipage på en tävlingsbana. Hästar är mycket mycket duktiga på att dölja smärta och obehg och är det någon här som verkligen, med handen på hjärtat, kan avslöja om en häst på en arena är olycklig? Det är svårt då de döljer sina obehag. Men lider gör de likafullt, om de tränas på ett oschysst sätt.

 

Jag kommer nog ta upp fler ”lustiga” argument i debatten (från båda sidor by the way). Tycker det där med argumentation, logik och inte minst vilka sanningar man väljer är mycket intressant. Men det här var ett första i alla fall, och ett som verkligen stör mig när det dyker upp. Ett annat är att det är djurplågeri att rida över huvud taget – men det får bli en annan gång.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s