Likheter mellan cykel och häst

Det känns kanske helt idiotiskt men det finns faktiskt en poäng med att jämföra en cykel och en häst, i alla fall ibland. Inte minst därför att likheterna faktiskt är större än man kan tro! Här kommer några exempel:

  1. Bromsar man bara fram kan det bli volt/bock!

De flesta förstår, eller har lärt sig den hårda vägen, att om man bara bromsar cykeln med frambromsarna så kan det hända grejer. I värsta fall bromsar man så i en backe och hela cykeln gör en liten lattjo volt. Undrar varför såpass många ändå försöker göra samma sak med en häst, även om detta kan ske då också?

2. Det är vi ”förare” som ser till att fordonet har balans!

Precis som med en cykel faller hela ekipaget om den som sitter på tappar balansen. När det kommer till hästar, har de däremot förmågan att försöka parera detta – på olika sätt.

3. Det är lättare att svänga med lite styrfart.

Precis som en cykel är svår att svänga när det går alldeles för långsamt, kan en häst som inte har någon energi framåt  vara ytterst svårstyrd.

4. Vi måste använda samma kommandon för samma sak – hela tiden.

När vi växlar en cykel och när vi vill få fart, eller bromsa för den delen, gör vi på samma sätt hela tiden. Pedalerna betyder gas, bromsarna broms och växelsystemet att det ska växlas. Alltid. Det funkar inte precis att använda pedalerna som växeldon helt plötsligt. Det fattar ju vem som helst. Precis så är det med hästar också. Ett kommando kan bara betyda en sak. Men det är inte alltid lika uppenbart.

5. Vi kan inte ge massor med kommandon samtidigt.

Om vi börjar flippra med växlarna, paddla på som bara den med pedalerna, vingla i sadeln och samtidigt försöker bromsa vår cykel med handbromsarna. Ja då går det käpprätt ner i diket. Solklart för de flesta som tar sig en tur med en cykel. Är det inte lustigt att jag då och då ser samma fenomen till häst, även om det blir precis lika tok då?

6. Föraren ansvarar för färden .

När någon olycka sker med något av dessa fordon eller det inte blir som det är tänkt – är det i 99.99 % den som sitter på som bär ansvaret. Vi planerade inte vår färd, och cyklade inte som vi borde. Detsamma gäller när vi rider.

7. Det som är trasigt på en cykel behöver fixas av en kunnig, precis som med en häst.

Blir det något fel med en cykel – punka till exempel – lämnas cykeln i på reparation (om man inte klarar det själv). Nya fina däck sätts då på. Och sen cyklar vi vidare i godan ro. Inte blir vi arga på cykeln för det? Kanske på oss själva som inte såg spiken på vägen, eller möjligtvis den som slängde den där från början. Med häst kan det vara lite lurigare, men ibland funkar inte hästen för att den är trasig. Då gäller det att se det – för den behöver också ett proffs som kan hjälpa den bli hel igen. Och då kommer den funka precis som det är tänkt (om vi använder reglagen på rätt sätt och inte alla på en gång).

7. Om vi hela tiden bromsar så går bromsarna sönder.

Det är väl känt att om vi råkar bromsa hela vår färd så kommer bromsarna att slitas ut på en cykel. Så vi väljer det ena eller det andra – paddla på med pedalerna och rulla framåt ELLER att bromsa. hästens broms går också sönder om vi hela tiden tjuvhåller.

8. Vi hamnar dit vi riktar vår energi.

Om vi blir rädda för att hamna i diket och stirrar på det när vi cyklar, är det nästan stört omöjligt att inte glida ner i diket. Detsamma gäller när vi rider.

9. Med förebyggande pyssel mår cykeln/hästen bra.

Cykel såväl som häst behöver god omvårdnad och bra uppstallningsmiljö för att inte ”rosta” sönder. De behöver lite kärlek och pyssel ibland, bara för att inget SKA gå sönder. Om vi gör det, slipper vi omaket att laga den så ofta.

10. Ingen cykelmodell eller häst är den andra riktigt lik.

De har olika känsla att förmedla när de sitter på och svarar olika lätt på ”reglagen”/hjälperna. Vissa cyklar och vissa hästar lämpar sig för skog och eländig terräng, andra är till för snabba lopp på helt plan mark. Ytterligare är härliga att använda till vardags. De är bra på olika saker, och få cyklar/hästar kan användas till precis allt. Det är helt ok – men skyll inte på cykeln för det!

 

 

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s