Det är du som väljer

Livet i allmänhet och hästlivet i synnerhet handlar om att göra val. Antingen gör man det medvetet, eller så gör man det omedvetet. Val är det likafullt.

När vi är med och tränar hästar kan vi ALLTID välja hur vi agerar och hur vi tolkar olika situationer. Vi sitter i förarsätet och hästen hänger på och lär sig av de erfarenheter den får – utefter hur vi reagerar och vad vi gör. Och våra reaktioner och vårt agerande är något vi väljer. Gör vi det inte medvetet gör våra känslor det – tar över. Det är ibland bra och ibland dåligt.

Vi kan välja på en uppsjö sätt att agera när något händer. Vi kan också styra våra tankar. Den förmågan är verkligen något som vi kan träna upp med hjälp av hästarna. För genom att kunna styra det (mental träning) så kan vi också få de resultat vi önskar.  Och vi kan skapa en tillvaro som verkligen passar för en häst, vilket får den att blomma upp och leva ut.

Dessa val dyker upp hela tiden. I allt från att hästen inte kommer när du ropar på den i hagen till att den inte vill hoppa ett hinder. Vi kan bli sura över att hästen inte vill komma in från hagen, men det lär inte göra hästen mer villig att komma till oss. Vi kan också visa förståelse och försöka få den att VILJA komma in. Vilket i framtiden, om vi lyckas lösa gåtan med varför den inte vill komma in och får den att vilja vara med oss, kommer göra att hästen glatt kommer traskande varenda gång vi visar oss.

Om hästen vägrar ett hinder kanske den tycker hindret är lite läskigt. Om vi väljer att se det som en olydnad och tvingar över den kanske den blir så rädd (särskilt om den misslyckas över hindret och slår i så att det gör ont), att den inte vill hoppa mer. Eller så väljer vi att uppmuntra den till att lyckas och får hästen att växa i sin roll som framtida hoppess.

Är hästen olydig när den inte står still vid pallen, när den nafsar efter oss när vi ska tränsa, när den vägrar gå på en trailer eller när den väjer för en soptunna som står utmed vägen. Är den bara lat när den inte gör framdelsvändningen vi ”bad” om eller spänner emot nacken så fort vi tar ett tygeltag? Eller är den rädd, kanske inte förstår vad vi menar när vi gör något, eller rent av har ont? OM vi orkar ställa ett par frågor om varför bakom varje sak som hästen gör och som vi kanske vill förändra, så kan vi få små under i vardagen att ske. Särskilt om vi kan uppskatta när det blir rätt och visar det. För med positiva träningsmetoder förstärker man de beteenden man gillar. Det är effektivt som bara den. Vem vill inte ha uppskattning för det de gör?

Det är inte hästen som väljer hur den uppfattar de olika situationer vi utsätter dem för i människans värld. Det är vi. Och i varje situation har vi ett val. Att jobba med hästen och dess innersta natur. Eller att jobba emot den. Vad väljer du?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s