Hästar ger meningsfull fritid

Vi tycker ofta att vi tränar hästar. Men jag är övertygad om att det i många fall är precis tvärtom.

Hästar har otroligt mycket att berätta för oss människor. Saker och ting som vi kanske missar i livet, och som vi skulle värdesätta bara vi förstod vad vi missade. Det handlar om att vara i nuet, duga som man är, att vänner är de viktigaste som finns, att tålamod är en dygd, och att ett gott humör gör livet roligare. Till exempel. De lär oss mycket annat också,. Som jag ser det har varje häst en läxa med sig att lära ut. Det kan handla om att släppa prestigen, att hitta den inre balansen, att vara lite mer finkänslig, eller att bli duktigare på att läsa av den andre. Ja – listan kan göras oändligt lång. Hästar tränar knoppen och helar själen. Så är det. Om vi vill att de ska få göra det.

Hästar har också en hel del att lära oss på det fysiska planet. När vi tränar med hästen tränar vi kroppskontroll, motorik och styrka. Ibland känner vi att vi har muskler vi inte trodde var möjligt och vi får verkligen träna hela kroppen.

Så vi får träning i kroppen, knoppen och helar själen när vi är med hästar.

Tyvärr är hästsporten dyr och underskattad av myndigheter. Därför är det en sport som alltför få någonsin får chansen att prova på, eller lära känna ordentligt. Och i och med att urbaniseringen går i en allt snabbare takt är det färre och färre som ens kommer nära en häst.

Det är synd. För hästar har så otroligt mycket att ge alla oss tvåbenta. Vi behöver dem i vår stressade och pressade värld. Vi behöver deras lugna andedräkt mot vår kind, deras vänlighet och deras stolta självklarhet i tillvaron.

Så bara för att vi kan, har vi på Lövslätten nu startat en förening som ska motverka det här. I alla fall för de personer och grupper som verkligen behöver. Det handlar om allt från sjukskrivna till fysiskt och psykiskt handikappade barn och ungdomar, barn som kommer från familjer som har det sämre ställt ekonomiskt, barn som blir mobbade eller barn som kommer ensamma hit från ett främmande land. För alla dessa är det hart när omöjligt att få komma till ett stall och umgås med hästar och rida. Det är för krångligt och det är för dyrt.

I vår klubb, som vi kallar Lövslättens Hästklubb, samlar vi pengar för att alla dessa ska kunna rida och umgås med hästar. Få en meningsfull fritid helt enkelt. Det tycker vi alla ska ha. Oavsett vilka vi är.

Vill du hänga med på resan? Kanske vill du bli medlem, eller kanske kan du bidra på annat sätt. Kika då in vår hemsida och häng på vettja! För en riktig hästklubb är såklart för alla och envar som gillar det där med häst, och social gemenskap.

Välkomna!

Mer om klubben kan du läsa på: http://www.hastklubben.com

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s