Det där med sadelgjordar…

Hästens utrustning påverkar såväl hästens välfärd som ridbarhet. Har man väl fått upp ögonen för detta inser man dock snart att det där med utrustning är en ren djungel. Nya modeller och varianter av utrustningen växer som svampar ur jorden. Det gör det möjligt att hitta det som verkligen passar för den enskilda hästen. Men det gör knappast livet enklare. Vart varumärke utlovar guld och gröna skogar, bättre komfort och högre prestationsförmåga. Då varje enskild häst är unik i sin kroppsform och sitt rörelsemönster är det däremot inte lätt att veta vad som är ergonomiskt lämpligt för just den enskilda hästen.

Snart märker man också att utrustningen består av väldigt många delar. De flesta av oss ryttare vet vikten av att ha en bra och utprovad sadel. Sedan tillkommer en sadelgjord såväl som träns och bett. För vissa är också benskydd en stor fråga, liksom många andra detaljer. Och för mig är det just det där med sadelgjorden som gett huvudbry det senaste året.

Sedan tidigare har jag en häst som är väldigt kinkig med vilken sadelgjord som används. Det är ett känsligt sto som tydligt visar vad som är bra och inte bra i hennes värld. Det är en hjälp,när vi jagat efter en sadelgjord som är behaglig och som inte hämmar rörelsen. I hennes fall funkar en sadelgjord i neopren, en av de billigare varianterna på marknaden. Den har en något elastisk känsla, och lätt åtdragen (dvs fast men ej tight) funkar den alldeles utmärkt.

Värre har det varit med hennes son. Han har kanske Sveriges uslaste sadelgjordsläge, inte alls avpassat efter var sadeln ska ligga. Tänk att hästen har ett sadegjordsläge också. Det är något jag faktiskt inte tänkt på så mycket förut, men självklart är det ju så. Nu var det ju inte så lätt att hitta en sadel han blev nöjd med till att börja med. Men till slut, givetvis med sadelinpassares hjälpande råd, hittade vi en som fungerar. Till den sadeln köpte jag en sadelgjord som var svängd, så kallat ergonomisk. Och sen började karusellen.

Sadelgjorden visade sig ge skav och ömmande tryck. Så fort en ”ergonomisk” sadelgjord inte ligger dikt an, så ger den ett punkttryck på hästen. Det hände i det här fallet. Så jag bytte. Den jag bytte till uppskattades inte heller, så jag bytte igen. Och igen, och igen. Då hästens rörelsemekanik också är lite speciell – han är väldigt rörig i hela kroppen när han tar sig framåt, blev hästen avig så fort sadelgjorden tog emot det minsta. Jag köpte dyra och billiga varianter, svängda och osvängda, breda såsom smala. Inget verkade funka. Det tog stopp i galoppen, varenda gång. Läser man sig till hur mycket tryck det blir av sadelgjorden så varierar det med gångart, där gjorden ger mest tryck just i galoppen. Så det var inte så konstigt att just galoppen felade när sadelgjorden inte stämde.

Till slut hittade jag en gammal men fortfarande väldigt fin sadelgjord i mina gömmor, en med elastiska band precis där sadelgjorden utgör som mest tryck – bakom armbågen. Jag tog bort ett utav de tre elastiska banden så att sadelgjorden endast bestod av två band som går i kors precis där armbågen rör sig bakåt. Sadelgjorden är dessutom lång, så spännena kommer högt upp på sidan, så att de inte stör vid rörelse. Det gjorde tricket. Nu har jag sett på nätet att sådana, men nya och inte riktigt lika hemmagjorda, sadelgjordar finns på marknaden. Till den nätta prislappen av ett par tusenlappar. Suck. Det är dyrt att hålla på med hästar och rätt som det var finns det något som man måste kosta på och som får budgeten att övertrasseras. Men ska jag hålla på med den här sporten, är det lika bra att göra det ordentligt. Så nu är det till att beställa ännu en sadelgjord, och hoppas på det bästa. De andra hästarna har vi också nymera bytt till neoprengjordar istället. När jag ridit med olika sadelgjordar under ett och samma pass märkte jag nämligen stor skillnad på varenda häst. Alla hästarna rörde sig ledigare och mer avslappnade med dessa, så då var valet enkelt.

Fakta om sadelgjordar:

  • Alla hästar har ett unikt sadelgjordsläge.
  • Hästar påverkas negativt i sin prestation om trycket av sadelgjorden blir för högt. Dra inte åt för hårt!
  • Ett enkelt sätt att undvika skav på hästen är att dra frambenen framåt uppåt innan du drar åt sadelgjorden.
  • Se till att spännena på sadelgjorden inte hamnar rakt bakom armbågen – det stör hästen.
  • Elastiska gjordar, eller elastiska delar, kan göra sadeln mer instabil. Däremot gör det lättare för hästen att andas in ordentligt om sadelgjorden är elastisk (gäller inte om man drar åt den för hårt).
  • Gjordar där bara ena sidan har ett elastiskt band, drar sadeln snett.

 

Mer om sadelgjordar kan du hitta på:

Horsecollaborative

The Horse – om hur hårt de ska dras åt 

The Horse – hur du passar in sadelgjorden

Dover Saddelry – om inpassning och ergonomi

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s