Det finns hästfolk, och så finns det Hästfolk!

Epona gjorde nyligen ett inlägg på Facebook, tillika på deras hemsida, som upprör mig. Det är en video på någon som kallar sig hästtränare, och som tränar en till synes mycket sympatisk stackars häst på det mest vedervärda vis. Det rycks ordentligt i den skarpa repgrimman, till synes helt utan anledning. Men inte nog med det. Hästen får också duktigt med däng av repet. Rent 1800-tal, men som tydligen blivit något på modet (?).

Här är inlägget, med både video och text. Mycket läsvärt!

Fattar hästen något av detta – mer än att vi människor är ganska äckliga när vi sätter denna sida till? Antagligen inte. Det upprör mig in i själen varje gång jag ser någon kalla sig hästtränare och som beter sig som svin. Fy f-n rent utsagt, vad folk kan göra och komma undan med att misshandla hästar. Vissa lyckas till och med få duktigt betalt för det. Inte undra på att det finns många som undrar vad för hästhantering jag håller på med egentligen. De undrar nog om det är detta jag håller på med. Men tro mig, inget kunde vara mer fel. Det jag gör bygger på samarbete, respekt, etologiska studier och etablerad inlärningsteori. Målet är att bygga upp, inte bryta ner – som det som Epona visar.

Och att man som hästägare ens tillåter att en person som gör det här komma nära ens häst. Vi har ansvaret för hästars väl och ve. Det gäller även om vi lämnar över snöret till någon annan. Jag hoppas alltfler vågar stå upp för sina hästar, och välja hästtränare som kan sin sak. Och som talar om RÄTT saker på rätt sätt. Låt inte någon annan förstöra för dig och din häst, för det är exakt det de gör.

Det finns som tur är även starka krafter som jobbar emot den här totala avarten av hästhantering. Ett gäng är forskarna som lagt upp wikisidan Ridden Horse Behaviour. Det är en sida av det mer ambitiösa slaget, byggd för att lära ut och utveckla kunskapen om hur en nöjd och glad häst arbetar för oss.

Ridden Horse Behaviour finns mängder med videos som visar hästar som rid och som har olika uttryck. Dessa diskuteras ur olika aspekter, av såväl tränare som forskare. Det handlar om hästens beteende och orsaken till detta, om hästens signalsystem för att berätta hur den upplever situationen, och om mycket, mycket annat. Till och med bra referenser till böcker för mer information.

Om du vill hitta en positiv och bra väg till utveckling i samvaron med häst rekommenderar jag verkligen denna sida! Och för guds skull – undvik charlataner som förstör mer än vad de ger. Även om hästen försöker påtala att de mår illa av en viss behandling, tar de ändå mer skit än vad som är sunt. De lider i det tysta- om vi hästägare inte skyddar dem… 

Annons

3 tankar om “Det finns hästfolk, och så finns det Hästfolk!

    • Hej! Tack för inlägg…. Jag ser att du har skrivit ett till inlägg där du namngivit instruktören. Det väljer jag att inte lägga ut då jag inte kan bekräfta uppgifterna och då jag också finner att det inte är så intressant. Epona är en dansk tv- och publikationskanal – och de är de som lagt ut denna video och den text som är angiven till den i länken. Ville bara förtydliga detta, då det tydligen kan missförstås. Epona jobbar aktivt för ett gott hästmannaskap och har filmat och publicerat en mängd omtalade, tillika avslöjande filmer.

  1. Vidrigt! och ett välplacerat blogginlägg som alltid:) Känns som om det går en trend i NH just nu och det är givetvis underbart att människor så sakteliga börjar förstå vad de felaktigt fått lära sig (och kanske till och med belönats för på tävlingsbanan) och har viljan att lära om. Frågan är ju om vi människor är mogna nog att lära om vårt rovdjursbeteende och dominans som sitter så djup präglat i vår ras och tradition? Osäkerheten på sig själv och osäkerheten inför denna nya filosofi gör att vi kanske sätter större tillit till självutnämda tränare än vad vi annars skulle ha gjort? Man måste ha självförtroendet att säga ifrån. Känns det fel så är det förmodligen det. Då måste man kunna ställa frågan; Jag ser att du gör på det här sättet, vad är det för reaktion du förväntar dig från min häst och vad vill du uppnå genom att göra just det här momentet? jag vill lära mig så förklara gärna?
    Jag hade en gammal erfaren hovslagare som hårt slog med en vass rasp på min unghingsts xxx då han blev upphetsad av ett sto som just kom in i stallet. När min häst riktade en spark mot honom hämtade han bremsen. Han skulle aldrig få ta i min häst igen men VARFÖR, VARFÖR stod jag bara där? Med detta vill jag säga att det är inte lätt, vi är som människor så avtrubbade och sätter så stor tillit till auktoriteter att vi inte ifrågasätter sådant som så uppenbart är fel. Jag lärde mig en läxa men min häst fick ta smärtan. Jag kommer göra allt jag kan för att aldrig utsätta honom för någon som beter sig elakt igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s