Svårt få bra välfärd för häst i Europa

Det är givande, intressant och lärorikt att se hästvälfärdens frågor i ett utifrån-perspekiv. I nya zeeländska tidningen Horsetalk – som by the way rekommenderas starkt att följa, finns just nu en artikel om hur hästvälfärden inte utvecklas i Europa. Det är ingen rolig läsning.

Transporterna för de oregistrerade hästarna i Europa – från land till land, kanske med en mellanhand där de fettas upp för vidare färd mot slakterier har inte fått ett slut. Långt därifrån. Dessa hästar är mer eller mindre oskyddade som det ser ut just nu, och lite görs på internationellt plan för att stoppa vidrigheterna dessa arma djur får stå ut med. Det föreslås att det ska finnas ett stopp för nio till tolv timmars transporter innan vila, men det verkar svårt att få gehör för frågan. Så ni som tror att åttatimmarsregeln är en rätt för alla djur i Europa, ni kan vakna upp nu. Så är det inte. Det är något som är förborgat vissa hästar, registrererade hästar hos de som bryr sig. De djur som faller utanför, de faller verkligen utanför. Svälja kameler…. någon?

Dessutom kan inte ens konsumentmakten framöver användas för att bojkotta produkter som innehåller delar av dessa djur, som fått resa så långt bra för att bli korv på en macka. Det kommer nämligen inte att vara något krav på att hästköttet ursprungsmärkt (som allt annat kött ska märkas) framöver. Så nu kan både det ena och det andra innehålla hästkött från hästtar som färdats i dagar utan rast genom Europa.

Det är verkligen en fantastisk utveckling på hästvälfärden – eller hur?

Samtidigt noterar jag den diskussion om rättssäkerheten för djurhållare som råder i vårt eget land – ett av de ämnen som sägs ligga bakom att alltfler djurhållare lägger ner verksamheten helt och hållet. Det är i sig en tragisk utveckling.

Det känns som om det är enormt med skillnad mellan djur och djur, och välfärd och välfärd mellan länder och mellan djurslag.

Som EU-land hoppas jag verkligen att vi fokuserar på att påverka utvecklingen i samtliga länder som ingår i EU så att det finns en grundläggande norm åtminstone för hur djur hanteras och vårdas – humant, respektfullt och utan att behöva lida för vår skull. Allt annat vore en skam, för det land som bröstar sig för att hålla djurens välfärd högt – och för alla oss djurälskare som har förmågan att se djurens innersta väsen, i all dess prakt.

Mer om politiken bakom hästarnas välfärd i Europa kan ni läsa om på eminenta Horsetalk.

Annons

En tanke på “Svårt få bra välfärd för häst i Europa

  1. Hej,
    Jag har ingen häst. Skulle inte ens våga ha en. Med tanke på att det inte finns nåt rättssäkerhet för nån i Sverige som har djur. Inte med de sk djurskydds kontrollanter fr. Länsstyrelsen som förstör livet (definitivt för djuren) för alla som råkar komma i deras väg. I pressen talar de gärna om vanvårdade djur som levde i ”misär”. Och att de har räddat djuren från lidande. Sanningen är den att det är väldigt få djur som är vanvårdade. Våra katter var det inte. Inte heller magra eller sjuka. Atr vi däremot under ett par veckor låtit sorg ta över & inte städat, det erkännde vi. Men det var inte värre än att det blev städat på några timmar. Men inte bryr sig Lst. om nåt vi sa. Eller nån sorg. De skulle ta våra katter & jagade dem med håvar i 2 timmar. Veterinär bes. var utan anm. Men der löser lst. med att säga att tama innekatter är förvildade & ska avlivas. Naturligtvis tfår vi avslag på inhibitionen. Så. 13 av våra fina älskade katter är nu döda:'( Hur ska jag kunna leva utan dem? Det sista som gjorde detta till ett hem är borta. Bara mörker kvar…
    En annat ”offer” hennes katter blev jagade i 3! dagar med håvar, som snärjts så hårt att tassar & nos blödde. Sen avlivades de kvar i håvarna. Fyinns långt fler som hamnat i lst. klor med enormt tragiska följder. Om lst. kontrollanter, fortsätter att få ha fria tyglar med egna tolkningar av lagar, så kommer ingen som har djur att gå säker. Och naturligtvis får djurägaren betala för ”djur morden” i statens namn. Vi kommer väl att få en räkning på 70-80.000kr>:)
    Hälsningar, Lisbeth
    Läs på : Astrids miljö och samhällsblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s