USA överger slaktförbudet

I USA älskar man hästar. De ses som något helt annat än slaktdjur, och det har också medfört att de år 2006 införde ett totalt stopp för slakt i landet. Tanken var nog att det skulle bli en bättre värld för hästarna att leva i, men ack så man bedrog sig. Det är inte alltid sköna ideal går hand i hand med den krassa verkligheten. Vissa beslut, om än så beundransvärda och välsinnade, leder till helt fel konsekvenser.

I en rapport från jordbruksdepartementet i USA visar det sig att hästarnas situation i landet idag är bra mycket sämre än år 2006. En allt större mängd hästar överges, och djurskyddsfallen har ökat markant sedan förbudet. Dessutom exporteras en stor mängd hästar utomlands, för att slaktas. Det innebär, förutom att slakten ändå blir ett faktum, också extremt långa resor för vissa hästar – till till exempel Mexico där synen på djur och djurskyddslagstiftningen inte fångar upp de problem vare sig resor eller slakt är förknippade med. Även i USA är det möjligt att låta hästarna resa nonstop i bra mycket större utsträckning än i Europa. Läs gärna mer om det i länkarna nedan. Det är ett trauma för varje enskild häst, och med tanke på att det är 138 000 hästar som varje år får ta den här resan, kan inte slaktförbudet ses som något annat än ett totalt misslyckande. År 2006 exporterades 33 000 hästar för slakt…..

En stor del av orsaken är förbudet i kombination med den ekonomiska recessionen, som slagit hårt mot många amerikanare. De har inte råd att ha ihjäl djuret när de inte kan ta hand om det. Det går inte att sälja djuret. Priserna har dalat rejält sedan förbudet, inte minst beroende på ett överskott av hästar som ingen vill ha på marknaden. Att slakta är inget alternativ (om den inte exporteras). Antingen behåller då djurägaren en häst de inte har råd med, vilket inte blir särskilt lyckat. Eller så överger de helt enkelt djuren i brist på andra möjligheter, alternativt sänder upp den på långväga transporter. Det är lätt att vara idealist. Det låter bra med ett slaktförbud på pappret.

Nu har dock USA:s myndigheter släppt på förbudet. Det är återigen möjligt att slakta hästar i USA. De slakterier som fick bomma igen år 2007 planerar åter att öppna sin verksamhet. Om det här kommer att stoppa exporterna och minska antalet övergivna djur återstår att se. Vi hoppas det. Om du vill veta mer om djurskyddet i USA kan du läsa mina andra inlägg:

Förvirrat läge för hästen i det amerikanska djurskyddet

och

Djurskyddet USA

De praktiska konsekvenserna av slaktförbudet i USA kan du läsa om i mitt inlägg Djurskydd i ett internationellt perspektiv.Länken i det inlägget varnar jag för…. även om det är upplysande….

Källan till detta inlägg hittar du på NewSOK.

2 tankar om “USA överger slaktförbudet

  1. Tillägg: samtidigt kan vi förstå fasan för slakt. Det är ingen rolig historia med stora problem vad gäller hanteringen av hästar, i USA liksom i Mexiko och Canada. Den här videon visar tydligt vilka problem det handlar om:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s