Utredningen äntligen klar

 

Så är äntligen den stora djurskyddsutredningen klar. Det är en diger lunta papper att ta sig igenom – dessa kan du läsa här. Att se vilka konsekvenser det här får i verkligheten är inte lätt att säga. En hel del har lagts till Jordbruksverket att utreda vidare, det är de som står för den mer detaljerade regleringen. Vad som dock kan sägas är att vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet ska gälla i framtiden. Det är alltid positivt. Det finns en extensiv forskning på djurshälsoområdet och det bör givetvis ligga till grund för hur vi ska hålla hästar och andra djur som är i fångenskap. Dessutom blev jag glad över att de tog med ett försök att se djurens miljö från djurens synvinkel, och vilka parametrar detta kan mätas i.

Forskning som underlag

Den forskning som skett på senare tid har faktiskt fokuserat på att ta reda på hur vi vet om djuren mår bra i allmänhet. Här har också utredningen noterat att det finns folk som kanske har djur i stallar och  byggnader som avviker någon centimeter hit eller dit, men där djurhälsan är mycket god, för att kompetens, omvårdnad och omsorg ligger till grund för omvårdnaden. De nämner också att det också finns byggnader som klassas som bra i måttperspektiv och byggnadsperspektiv, men där djurhälsan inte är lika god. Denna notering tycker jag är enormt viktig och jag ser i alla fram emot att se hur denna fakta kommer att användas i det praktiska arbetet för att utverka regelverk för djuren framöver. Det är ingen lätt uppgift att göra, sannerligen inte.

Kontrollprogram

Något jag också ser som positivt är att möjligheten för kontrollprogram diskuteras för olika djurverksamheter. Förutom att det går att följa upp olikaverksamheters upplägg och hur de fungerar i praktiken skulle det kanske också kunna skapa en god kunskapsbas för vidare forskning? Jag har inte hunnit läsa mig in i om hur detta tänks fungera, men om det till exempel kopplas ihop med den utförliga text som finns i utredningen om djurens naturliga behov och hur de kan tillgodoses samt uttalande om att stressrelaterade symtom (och orsaken till dem) ska förebyggas kan det bli riktigt intressant. Hur, i praktiken, sköts verkligen djur på ett sådant sätt som de tycker är bra, även i det långa loppet?

Jag har från början haft stort hopp till denna utredning. Dubierna om hur den skulle gestalta sig har varit många på sina håll. Men nu är den här, och redan idag, när den släppts, kommer mängder med kommentarer om den. Vad tycker ni- vad är bra och vad är dåligt? Själv ska jag läsa vidare och försöka lista ut vad den kommer att innebära i praktiken – för djuren. Men det får ske ikväll. Nu ska jag se till och vårda mina djur!

 

Annons

En tanke på “Utredningen äntligen klar

 1. Även jag skall väl kanske lämna ett ord om Sveriges ”såkallade” Djurskydd.
  Denna sorgliga utrotnings-historia som pågått alldeles för länge.
  Sveriges Djurskyddslag är en av världens hårdaste,
  men den är också en av de grymmaste,där man ofta omhändertar och avlivar på petitesser.
  I mycket tveksamma,tvivelaktiga och onödiga Djurskyddsärenden som aldrig behövts verkställas.
  Av sadistiska,oärliga Djurskyddsinspektörer som långt ifrån är Djurvänner.
  Anställda hos en Länstyrelse med utstuderade och faktiskt olagliga arbetsmetoder som Djurägare ej har en rimlig chans emot.
  Vilket ofta resulterar i att ondskan vinner emot godheten.
  Döden vinner emot Livet.
  Lagen vinner mot Moralen.
  Alltså Länstyrelsen vinner emot Djurägaren.
  Dessa utrotningar har pågått länge nog nu,
  och djurskyddslagen skulle ändrats för längesedan,
  (om Regeringen hade tänkt mer på Djuren än på Paragrafer.)
  Låt oss be för alla tusentals fullt friska djur som avlivats lite hur som helst
  i godtyckliga och onödiga Djurskyddsärenden.
  Med ”gissningar” att dom var vanvårdade av inkompetenta Tjänstemän.
  Tack för mig.
  Micke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s