Allt annat än en folksport?

För mig kan hästar egentligen aldrig handla om pengar. Även om det i praktiken faktiskt gör det för jämnan. En paradox vi hästägare och hästälskare får leva med och försöka överkomma. En bra hovslagare, bra foder, ett godkänt och fräscht stall/lösdrift, utrustning, veterinär, försäkringar och avgifter för registreringar, pass och en mängd annat kostar stora pengar. Till det kommer den enorma tid som läggs ner på att sköta de så kära fyrbeningarna. Om man inte betalar för det också det vill säga.

Det är dyrt att ha häst, och för den med de minsta ambitioner blir det inte precis billigare. Tränarna ska ha sitt, tävlingarna kostar stora pengar, transport ska finnas och vara i gott skick, liksom bil med dragkrok. Resorna är ibland långa vilket gör kostnaden stor att bara komma till tävlingsplatsen. Startavgifterna är inte obetydliga i sin storlek, för att inte tala om meetingavgifter där övernattning krävs. Till det behöver ryttaren korrekta kläder, rätt utrustning och gärna en ideellt arbetande groom som ska orka och hinna ha tid att serva med allt som behövs.  Ja fy bubblan. Vad gäller tävlingsbiten spelar det ingen roll om du ens får låna häst gratis. Det kostar stora pengar ändå för alla – ridskoleryttare, privatryttare och medryttare som vill utveckla sin hibbt och komma vidare till en tävling eller två till och med.

Nu blir det tydligen än värre. Igår gick ridsportsförbundet ut med sin nya taxa för licenser. Till att börja med chockhöjs den årliga licensen. Från tidigare 200 kr per år kommer det nu att kosta 750 kr. Sedan gäller det att inte blir för framgångsrik. Vill du starta en internationell klass kostar licensen fyra tusen pix och bagis. Och hästlicensen, den är inte evig längre. Från och med nästa år måste den lösas om och om igen, varje år. Det är billigt nu, men med tanke på denna oväntade utveckling av priserna i år, kan vi kanske misstänka att priserna på det kommer att öka framöver. Så frågan är – vad kommer det här att leda till för konsekvenser?

Jag tror att alla dessa avgifter och allt det byråkratiska och krångliga som ridsporten belastas av till slut kommer att bli dödsstöten för de gamla hederliga hästsporterna. Det gäller inte minst dressyren. Däremot tror jag att hästintresset kommer att fortsätta, men i en annan riktning än förr. Det kommer troligen att utvecklas nya sporter och grenar och tävlingsformer, liksom att shower kommer att bli vanligare än vad det är idag. Vem vill betala dyra pengar för att bli ratad när hästen går i bra (men inte moderiktig) form när hästen och ryttaren som ekipage kan glänsa och ha roligt på annat sätt? Redan idag är dressyren en hotat OS-gren och med färre utövare  i bredden kommer inte precis toppen att bli bättre den heller.

Med stora diskussioner i leden vad gäller domarkompetensen (eller frånvaron av den?), oenigheten inom domarkåren om vilken placering ekipagen ska ha och vilken form och vad som premieras blir det också alltmer ointressant att försöka knapra poäng och få skeva siffror som kanske ändå inte säger så mycket om huruvida hästen rids på ett korrekt sätt. OM det dessutom kostar stora summor pengar att få denna skeva och konstiga kritik, vore det konstigt om intresset faktiskt också fortsatte.

Det är glädjande att jag inte är ensam om att tycka detta med de hysteriska höjningarna av avgifter för licenser låter verkligt märkligt. Mer om vad andra säger kan du läsa om på Tidningen Ridsport. Jag tycker något synd om de stackars webredaktörer som försöker ta emot den flod av kommentarer som nu strömmar till. Jag uppmanar fler att yttra sig på de forum som finns. För den höjning som det nu talas om skulle sätta stopp för möjligheten och intresset från många hobbyryttare att förkovra sig i de gamla, från början fina, klassiska sportgrenarna inom ridsporten. Det blir hutlöst dyrt per start och det kan inte på något sätt främja det arbetet som jag och många andra gör för att skapa någon typ av tillgänglighet för alla när det gäller ridning.

Ridning är fantastiskt. Dressyr som konstform är magi. Det ska inte handla om att ha en fet plånbok för att kunna försöka sig på denna ädla, mycket svåra och fantastiskt fascinerande sportgren. I alla fall inte som hobby. Synd att den håller på att ta kål på sig själv.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s