Tips: intressant debatt om etik

En intressant debatt om etik har blossat upp på tidningen ridsports hemsida.

Följ den gärna, och kommentera du med!

Det här är det viktigaste av allt – vilka etiska ställningstaganden ligger som grund för vår tillvaro med hästar?? En viktig fråga som alltför många glömmer. Detta ställningstagande är så viktigt för det ger sedan också ramarna för vad vi tycker är rätt beteende när vi tränar och hanterar hästar. Många verkar inte ens reflektera över det här – och då kan det gå käpprätt åt pipan, vilket alltid drabbar hästen och ibland även människan.   

Själv ställer jag mig frågan – vilken värld vill jag leva i? Jag kan själv styra över en del av tillvaron, även om världen är en orolig plats som påverkar oss mycket. Den är inte alltid snäll, och väldigt sällan rättvis. Men vi kan själva välja, när det gäller tillvaron med häst, hur den ska vara. Det lilla kan vi göra. Här är det vi som individer som sätter agendan, vilket också ger oss ett stort ansvar. Hästen har inte valt oss, vi har valt att vara med den (snott från Felicia på Lilla Hästskolan, men säger allt tycker jag!)  

Mitt svar om mitt eget etiska ställningsstagande är att jag vill leva i en värld där individen respekteras som hon är, men där det också finns grundramar som vi verkar utifrån så att anarki inte råder. Grundramarna jag hari hästvärlden handlar om säkerhet i första hand. Hästar får bara inte meja ner mig, de får heller inte dra iväg i snöret, och ingen i ett ekipage får gå fortare än vad den andra godkänner. Inom dessa ramar kan jag och häst laborera fritt och leka och utvecklas vidare.

Ömsesidig respekt, lekfullhet, att främja intellektuell och fysisk utveckling för båda parter, integritet och samhörighet är för mig det som känns allra viktigast. Det ska vara kul att vara med häst, det ska vara kul som häst att vara med människa. Både hästar och människor måste respekteras och ibland handlar det om en jämkning om båda parter inte kan få allt. Men det kan vi ofta i alla fall. Hästar kan få bra liv och leva gott, samtidigt som vi kan dra nytta och glädje av dem som individer och stolta springare. Men det kräver som sagt att vi tar en aktiv ställning i vilka etiska regler som ska finnas.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s