Kolik kopplat till maskförekomst

För ett antal år sedan hade jag ett märkligt kolikfall hos en inackorderad häst. Det kom och gick och kom och gick. Blev aldrig riktigt illa, men heller inte bra. I ett dygn skickades distriktsveterinären fram och tillbaka och var lika tveksam till förloppet som jag och ägaren till hästen.

Till slut gav vi upp. Vid halv sex på morgonen lastade vi en slutkörd och grinig häst, lika tjuriga och trötta vi. Vi åkte till Ultuna där de genomförde mängder med olika undersökningar. De kom inte fram till något vettigt heller, förutom att det enda de kunde peka på var att frånvaro av avmaskning kunde ha med saken och göra. Det visade sig nämligen att denna häst, som spenderat sommaren på annat ställe, inte avmaskats innan hösten kom. 

Ägaren fick ett recept med ungefär varenda avmaskningsfabrikat som då fanns på marknaden. Och det tryckte vi i hästen. Sedan dess är den mig veterligen frisk, och lever och mår gott än idag, många år senare.

När diskussionerna kom upp angående träckprov och receptkrav på avmaskningsmedel skrev jag i några diskussionsinlägg om faran i att göra det FÖR krångligt för folk att avmaska också. Det kan leda till kolik, skrev jag. Men det var då ingen som trodde på. Inte då, sådant är bara trams, skrev många. Men om de hästarna inte blir sjuka av masken – varför bry sig om masken över huvud taget då? tänkte jag….

Men så fick jag då rätt till slut i alla fall. I en italiensk studie visar det sig att bandmask visst kan orsaka kolik. Länken finns nedan till en artikel där studien presenteras närmare. Så mina farhågor fortsätter faktiskt. Det är så svårt, dyrt och komplicerat att avmaska att det kan vara en fara för hästarna om avmaskningen sker i för liten skala.

Det är givet att man inte heller ska överdosera och få resistent mask. Det är ju panikartat om det blir så. Men det blir ju ingen skillnad om hästarna blir sjuka för att de inte avmaskas alls, oavsett om maskarna är resistenta eller om de finns för att inte avmaskning sker regelbundet lär hästen bli sjuk i vilket fall som helst.  

I det här fallet tror jag verkligen att det är läkemedelsbolag och allmänna reklamationer som varit till fara för att få resistens. Jag har aldrig avmaskat tidigare enligt rekommendation, vilket var om jag minns rätt var sjätte vecka sommartid, november och februari. Men många har ju gjort det för att det stått så i rekommendationer – från läkemedelsföretag och på apoteket. Om detta var alldeles för mycket – varför då lägga på kostnad, besvär och elände på kunden istället för att utverka bättre och sundare rekommendationer???

Vettiga och planenliga avmaskningar i förebyggande syfte måste vara av stor vikt ur djurskyddssynpunkt. Inte bara förbud och problem, och dålig upplysning om när det är värt att ta träckprov och hur en avmaskningsplan kan byggas upp och när avmaskning är effektiv att genomföra.

Här är den studie jag talade om.

Annons

En tanke på “Kolik kopplat till maskförekomst

 1. Intressant diskussion. Vet att SVA ser över sina rekommendationer nu. Man har märkt en markant ökning av Stor blodmask i markerna som man tror har med att göra att för få odlar på dem när de skickar in sina träckprov (kostar nämligen extra hos de flesta analysföretag).

  Stor blodmask kan också ge kolikliknande symptom. De sätter sig ibland i blodkärlen till tarmarna och stryper blodflödet – vilket ger hästen kraftiga magsmärtor.

  Enligt SVA är det ofta också så att de som har stor blodmask ligger på sådär en 50-100 epg – och blir följaktligen inte avmaskade – eftersom rekommendationerna efter träckprov är att avmaska på hästar med över 200 i epg.

  Preparat med Pyrantel är inte heller speciellt verksamt på stor blodmask.

  Det här med avmaskning har många infallsvinklar…

  Vill man dessutom måna om sina beten och försöka hålla dem parasitfria måste man tänka ett varv till…

  /Felicia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s