Låt hästen bli din läromästare

Jag liksom många andra tränare ser hur vissa lär sig fortare än andra. Vad är det då som avgör hur snabbt man kan utveckla i sin ridning? Nummer ett är helt klart VILJAN att lära sig. Talang brukar man snabbt kunna träna ikapp nämligen. Men vem är det egentligen som kan lära ut bra ridning? Tränaren tänker väl de flesta. Själv säger jag hästen. Det är alltid hästen som vet bäst, hästen som ger svaret på om du haft rätt känsla och rätt timing i dina hjälper och om du tränar på ett för hästen bra sätt. Det är hästen som är din partner och den är alltid sann och ger dig svaret. Det är min klara uppfattning, och det är också dressyrryttarinnan Jane Karols uppfattning.

I hennes värld lär man sig snabbast genom att få en känsla för hästen. Hur rör den sig, hur svarar den på hjälperna? Det handlar om att ha fokus på sambandet mellan vad vi själva gör och det svar hästen ger. Det handlar också om att våga prova sig fram, att våga göra misstag och att verkligen lyssna på det svar hästen ger.

En annan viktig del i det här med att våga lyssna in på hästen är att inte ha massor med negativa förutfattade meningar. Det mentala spelar en väldigt stor roll. Är vi öppna för vad hästen verkligen uttrycker, eller har vi fullt av negativa tankar, prestige eller oro för att göra fel i vår hjärna (och då också i våra kroppar)? Det första leder till snabb utveckling, det andra hindrar och ger brus och skapar svårigheter.

Jane Karol ger utifrån dessa tankar fem riktigt viktiga tips för att hitta den sanna läromästaren i denna artikel. God läsning! 

P.S På slutet anger hon faran i att vara i en bubbla när man rider. För mig är det positivt att vara i ”Bubblan” – då man är i fokus och glömmer bort rum och tid. SKillnaden med den bubbla hon beskriver och den jag eftersträvar är att i den bubbla hon varna för exkluderar vi hästen som väsen och blir för fokuserade enbart på oss själva. I den bubblan jag eftersträvar finns hästen med som partner.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s