Det handlar om balans!

Jag tränar. Tränar. Och tränar. Jag tränar där jag går och står. Jag tränar när jag mockar. Jag videofilmar. Svär och fräser. Och tränar igen. Gör om och gör rätt. Ner med den axeln, upp med den höften. Hitta balansen – i alla led. En centimeter hit och en centimeter dit.

Det finns inga genvägar. Det finns bara hårt jobb och envishet. För allt sedan en smäll i vänstersidan har jag blivit sned. På längden och tvären. Kanske ingen panik för någon annan. Men för mig som ryttare blir det ett problem som drabbar andra – hästen.

Få ting i ridandet har så stor betydelse som vår sits. Om vi inte sitter i balans kan vi aldrig begära att hästen ska gå i balans. Det kan den inte. De fysikaliska lagarna tar stopp. En centimeter vi viktar åt höger eller vänster betyder 10 kilo i benen på hästen- i viktskillnad. Inte roligt att behöva balansera upp en sådan sned filur.

Så då blir hästen sned. Om den inte redan var det. För inte blir det enklare att sitta i balans rakt upp och ned när hästen också är lite sned i grunden. Även den är höger- eller vänsterbent, har en starkare och en svagare sida. Den starkare sidan har mer muskler, medan den svagare har mindre andel muskler. Även om det är nog så lite så gör det att sadeln då kommer tippa lite, lite. Vilket gör det etter värre för oss ryttare.

Men det finns hopp. Träning, träning träning. Att videofilma är toppenbra. För då ser man verkligen vad som händer i rörelse. Man ser framifrån och bakifrån och från sidan och kan ta om och om igen. Och fundera på vad det är som behöver justeras.

Sen kan man till slut bli så här bra på att hitta balansen i sadeln. Se och njut:

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s