Rida fram till handen

 

Ett vanligt uttryck inom dressyrvärlden är att ”rida fram till handen”. Det är ett uttryck som säger väldigt mycket om den inställning man ska ha i själva ridningen, men också rent tekniskt hur man ska få hästen att gå i form.

I grunden betyder det att hästen ska ridas på ett sådant sätt att bakbenen aktiveras, och hästen börjar jobba igenom hela kroppen i rörelsen. Denna kraft fångas sedan upp i handen och hästen går fram till bettet och ryttaren tänker framåt uppåt. Med andra ord- man rider hästen bakifrån och fram. Det är en känsla som ges när man rider och som kräver en bra sits och en inbjudande hand som erbjuder stöd – mentalt inte minst.

Tycker Charlotte Dujardin gör ett fint jobb i att visa det här:

 

Spanska ridskolan är också rätt duktiga på att visa upp en ridning framåt, uppåt mot mot handen.

Notera vilka fina händer hästarna kan gå fram till. Liksom de balanserade sitsarna. Båda viktiga förutsättningar för att hästen ska våga gå fram till handen.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s