Glöm inte vitet i kontraktet

Antalet hästköp och hästsälj som går åt pipan verkar öka år från år. På nittiotalet fanns det en eller två stycken hästadvokater som marknadsförde sina tjänster i Tidningen Ridsport. Idag är listan mer än en sida lång…. Det säger en del om hur klurigt det är när hästar byter ägare. Förväntningarna är ofta höga. En högt älskad häst ska komma till ”rätt ställe”. Köparen vill ha en väl fungerande häst. Miljö, hästens lynne och känslighet, matchningen mellan ryttare och häst och många andra faktorer påverkar utfallet. Hur man än gör kan det bli fel. För det handlar om levande djur.

Ett vanligt sätt för en säljare att försöka försäkra sig om att hästen inte hamnar hos någon som inte passar hästen är att skriva in en klausul om rätt till återköp. Men trots sådana klausuler säljs ibland hästar vidare utan att förra ägaren kontaktas. Det är ett kontraktsbrott, men kontraktsbrott leder inte till så mycket i sig. Om man inte sätter in uppgifter om vad som händer om man bryter mot kontraktet. Om man får in i kontraktet att vite om si och så mycket pengar uppstår om man bryter mot kontraktet, eller delar av det, så är det enklare att trycka på sin rätt. För pengar talar sitt språk, oavsett vem det är som skriver på kontraktet. Så är det bara.

Mer om trassel vid just vidareförsäljningar av hästar trots klausul om förre ägarens rätt till återköp kan du läsa om i Hippson. 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s