God Jul 2013

hjärta

Julen är åter i antågande. Den här gången finns ingen snö på backen, så ljuset får vara i sinnet. Och vilket år det har varit, i stort och i smått. En stor del av tiden har det varit full fart. Och med det har också kommit lärdomar. För jag möter så många människor, från alla delar av samhället. Vi delar en passion, dessa människor och jag. Det är kärleken till hästen som individ, som partner och som väsen. Men det handlar också om att hästen plockar fram det goda i oss – våra förmågor att känna empati, att leva oss in och att engagera oss. Som de människor vi är och kan vara.

I år tackar jag alldeles särskilt alla de som engagerat sig och bland annat ställt så kloka frågor som vi diskuterat, alla de som kämpat så hårt och enträget för att lyckas på hästens villkor, och alla de som fått mig att skratta och vilja göra mer av det jag redan har lyckan att göra: att träna folk och att träna hästar, på ett så roligt, befriande och utvecklande sätt som jag bara kan. Ni ger mig energin, orken och viljan och jag är så lyckligt lottat som får ha er i min värld. Tack alla som kämpar för jämlikhet, förståelse och empati – var ni än är och vad ni än ömmar för. Alla som arbetar för de ljusa krafterna motverkar mörkret gör så stor skillnad, i det lilla såväl som i det stora.

girlanger

Jag tackar livet och lyckan för att vi har hälsan här på gården, och för att vi har varandra. Även mina djur ger mig goda skratt – och mycket, mycket kärlek. Vi trivs så bra här, i mitten av ingenstans. Vi har skapat oss ett eget centrum, där vi välkomnar vänner och bekanta för roliga äventyr. Det känns fantastiskt bra, och är verkligen något att bygga vidare på inför 2014. Nu satsar vi än mer, framåt för vidare äventyr! I minnet och i hjärtat bär jag med mig de som gått vidare på andra sidan. Jag saknar er så, men vet också att vi kommer mötas igen. Det ger tröst då tomheten blir stor.

Och till sist min juleönskan:

Det svenska jordbruket är på fallrepet. Strängare lagar och regler än omgivande länders och hög standard på djurhållning såväl som på odlingar kostar. Det kostar tydligen så mycket att det inte är värt att betala för? För importvaror dränker snart den svenska produktionen.  Hur har det kunnat bli så illa?

Men det finns ett alternativ – om vi gör ett val – för det svenska jordbruket, och den svenska etiska djurhållningen. Om du väljer svenskt, så väljer du inte bara gott djurskydd. Du väljer också att satsa på arbetstillfällen på landsbyden, och ger landsbygden en chans i stort att kunna överleva. Om du väljer svenskt finns också hoppet o att nästa generation får uppleva de öppna landskapen, där djuren är en så viktig del. De ingår i ett månghundraårigt kretslopp, där djur och växter samspelar och nyttjar varandra. Där vi än kan se korna beta på öppna marker, och skapa de ängar som många av oss älskar så högt. Du väljer också hälsan – för det som produceras i Sverige har också mindre gifter och antibiotika i sig, än vad det ekologiska från övriga Europa har. Och om du väljer närproducerat, och från mer småskaliga verksamheter stöttar du troligen också en småföretagare som tar ett personligt ansvar för sina marker och för sin djurhållning i kampen mot stora internationella jättar….

Ha en underbar jul, och ta hand om varandra!

Annons

En tanke på “God Jul 2013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s