En stor solbränna kan komma från en förgiftning

Ja – visst låter det otäckt? Brännskador på känsliga partier på häst eller människa är skador som man bör ta allvarligt på. Då behöver området få läka ihop ordentligt. Men om brännskadan är stor, och växer snabbt, kan problemet komma inifrån själva hästen (eller människan.). Det handlar då om en förgiftning som orsakar fotosensibilitet. 

 

Jag har själv fått uppleva detta på en häst. Och stackars hästen! Jag ringde genast till veterinär då jag förstod att något var fruktansvärt fel. Det började med ett sår på mulen, som jag konstaterade var solbränna. Jag smörjde in nosen försiktigt med helosansalva med skyddsfaktor. Men döm om min förvåning, nej skräck! när hästen morgonen efter i alla fall är helt sönderbränd över hela den stora bläsen! Även hästens vita ben var svullen och hon såg så ömklig ut stackars häst att jag genast tog in henne i stallet och ringde veterinären. 

– Jösses sa veterinären och förstod att det var en allergisk reaktion av något slag. Hon gav min häst kortison för att häva chocken i kroppen och sedan fick min häst vila i skuggan under en lång tid. Men veterinären som var ute kunde inte säga mig vad det berodde på. Och vetgirig som jag alltid är, så beslöt jag mig för att ta reda på var problemet kommer ifrån. För om jag inte lärde mig det, kunde ju problemet dyka upp igen. 

Sagt och gjort. Jag började ringa runt till ”bättre vetande”. Lite försprång har jag då jag har nära kontakter med en del veterinärer. Snart började jag vara ett svar på spåren. Det visar sig att vissa växter under vissa förhållanden kan börja skapa gifter – direkt eller indirekt. Dessa gifter sätter sig på levern och orsakar något som kallas för fotosensibilitet. Det är en överkänslighet mot ljus och som visar sig på hästens vita partier, om spdana finns. Så det jag ser, kommer alltså från leverproblem! Snart fick jag också svar på tal vad gällde vilken växt det kunde handla om. Det var antingen johannesört, eller alsikeklöver. Båda växte i hagarna. Mitt tips går till avenklövern, eller helsikeklöver som en vän till mig föredrar att kalla det. Antagligen har hon tryckt i sig denna och blivit förgiftad. 

 

Min häst har sedan det varit känslig för solljuset, liksom vissa foder. Det ställer till problem för oss ibland, även om vi idag kan hantera det väl. Tyvärr är jag allt annat än ensam om att ha fått det här problemet. Flera jag pratat med har också haft stora problem med hästar som tryckt i sig alsikeklövern. En vän till mig har fått rehabilitera sin häst i många månader, en annan får problem varje sommar. Jag hade tur med min. Hon repade sig ganska snart, men hon kunde faktiskt ha dött. Om inte hon blivit så bränd (alla blir inte det på det sättet), och hon ätit av den giftiga klövern under en längre tid hade levern tagit duktigt med stryk…. 

Så om du har en häst som blir väldigt bränd: ta en funderare och se i hagen om det är något som den har fått i sig! Rådfråga en veterinär som är kunnig på växter och foder, och uteslut åtminstone möjligheten att det handlar om något annat än ”bara” solbränna”. För om det är en förgiftning hjälper inget solbalsam i världen. Då behöver hästen komma bort från de växter som drabbar levern, och kanske till och med kortison för att dämpa reaktionerna.

Här får du mer information om Alsikeklöver (skrolla ner en bit för att se just om Alsikeförgiftning). 

 

Annons

7 tankar om “En stor solbränna kan komma från en förgiftning

 1. Har också en häst med detta problem.
  Isabell med stor bred bläs, och vita bakben (islänning).
  Det var ganska många år sedan som det bröt ut.
  Hade då en klok veterinär som hade läst Svensk Veterinärtidning (nr 6 2002), där det stod en hel del om alsikeklöverförgiftning o fotosenibilitet.
  Hade hagar fulla med alsikeklöver då, och jag hade märkt att hon valde den klövern först när de fick nytt bete, medan andra hästar ratade det och tog det ”i nödfall” när betet började tryta.
  Hon fick först sår på mulen mm, och sedan akut exem (som ”vanligt” sommarexem på islänningar, men inte beroende på knotten då i detta fallet, vilket ju är det vanligaste).
  Håller exemet bra i schack numera med dels ökozon (mot exem), och flughuva med påsytt blässkydd (av jeanstyg).
  När jag slarvat med blässkyddet kan det explodera upp stora sår på baken mm, men med solskyddet och ökozonet så är hon fin och symptomfri.
  Har haft täcke tidigare som solskydd, men föredrar ökozonet o bläsmössan.
  Hon har också tillgång till en mörk lada, men hon är ute mycket ändå när solen skiner.

  Grannen hade också hemska besvär med en quarter för drygt 10 år sedan, också den med stor bläs o strumpor. Den var mycket leverpåverkad och benen var supertjocka. Stod på Ultuna halva sommaren, men blev bra sedan. De betesputsade sedan sina hagar hårt, för att inte få upp alsikeklövern. Verkade ha hjälpt…

  Det verkar som om många veterinärer inte känner till detta alls, även om det har blivit lite mer omskrivet de sista åren.
  Har pratat med många, som inte känt till det alls…! Tragiskt.

  Dessa ”vita ben” som man ofta svor över tidigare, var säkert inget annat än alsikeklöverreaktioner….

  Ja, det är tur att vetenskapen går framåt i alla fall – även om det går sakta ibland…
  Det faktiskt finns beskrivet fall från USA (eller om det var Canada) från slutet av 1800-talet (!!!) med just förgiftningar på häst av alsikeklöver!

  PS: Blev av med eländes-klövern från mina hagar genom att spruta gift. Inte roligt, men kände mig tvungen…. Är glad för det idag, nu är det inte mycket alls kvar i hagarna.

 2. Hej! Har en helt brun häst som drabbades av fotosensibilitet för två veckor sedan av med största sannolikhet alsikeklöver. Har haft hästar i dessa hagar i 10 år och detta är första gången någon drabbats. Jag undrar vad det kan vara för förhållanden som gör att växten kan börja skapa gifter som du nämner ovan. Sedan skulle jag vilja veta vilken typ av gift som man kan använda för att utrota dem eller om det räcker att man putsar betet för att undvika fler förgiftningar.

 3. Betesputsa hårt, flera gånger per säsong, gör att klövern minskar och avtar i mängd, för att sedan försvinna helt. Alsikeklövern fungerar som rödklöver på det sättet.

 4. Pingback: Vanliga växter giftiga för djur – Busenkelt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s